Od rocka do rolla | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Od rocka do rolla

Peti festival dokumentarnog rock filma – DORF održat će se istovremeno u dva grada - od 10. do 13. ožujka u Vinkovcima te u Rijeci.

  • A
  • +
  • -
Na ovogodišnjem Festivalu u tri programa bit će prikazana ukupno 32 filma iz 13 zemalja .

Ovogodišnji pobjednički film izabrati će tročlani žiri u sastavu: Tanja Golić, Silvestar Kolbas i Zoran Žmirić. Predsjednica žirija, Tanja Golić iz Rijeke, autorica je nekoliko kratkih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, članica je HDLU i DHFR. Silvestar Kolbas cijenjeni je fotograf, filmski snimatelj i redatelj, trenutno predaje kao redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Zoran Žmirić je priznati kolumnist, glazbenik, književnik, pokretač prvog domaćeg portala za računalne igre Gamer.hr i veliki fan stripa.

Iz programa međunarodne konkurencije, osim atraktivnih naslova kao što su Lemmy ili Upside down: Creation Records Story, posebnu pozornost zaslužuje premijera jednog od najnagrađivanijih prošlogodišnjih glazbenih dokumentaraca We don't care about music anyway. Francuski autori Cedric Dupire i Gaspar Kuentz portretirali su osam underground glazbenika iz Tokija (Sakamoto Hiromichi, Otomo Yoshihide, Yamakawa Fuyuki, L?K?O, Numb, Saidrum, Takehisa Ken, Shimazaki Tomoko), i u impresivnom filmu ispričali priču o odnosu avangardnih glazbenika prema stanju u tom velegradu, odnosno Japanu na početku novog tisućljeća. Iz Australije dolazi film 6ft Hick – Notes from underground, autora Marty Moynihana, o garage rock bandu 6ft Hick, čija je europska turneja okosnica filma. Njihovi nastupi, kao i njihova glazba najviše se pamte po impresivnom vokalnom tandemu, braći Geoffu i Benu, a energija i strast kojom žive rock and roll osvojila je brojnu publiku i najbolja preporuka je ovom pravom filmu ceste.

U programu izvan konkurencije bit će prikazano jedno od remek-djela ex-yu kinematografije, Mlad i zdrav kao ruža, igrani film Jovana Jovanovića iz 1971. godine. Nakon više desetljeća u bunkeru film je 2005. prikazan ponovo, na radost brojne publike i ljubitelja filma. Subverzivna priča, u kojoj briljira Dragan Nikolić u ulozi mladog beogradskog delinkventa zvanog Stiv, koji pokušava na legalan način naći posao ali obzirom na krizu ne uspijeva pa započinje suradnju s policijom...

Novost petog DORF-a je program DORF:EDIT, kojim u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom započinje niz aktivnosti usmjerenih na razvoj filmske kulture. U Vinkovcima će biti prikazan izbor filmova koji predstavlja recentno filmsko i videostvaralaštvo djece i mladih. Kao najava, bit će organizirano predstavljanje aktivnosti Studija kreativnih ideja SKIG, iz Gunje. Isto tako, bit će organizirana radionica dokumentarnih filmova za prosvjetne djelatnike iz vinkovačkih osnovnih škola.

Više detalja o cijeni ulaznica, kompletnom rasporedu projekcija i popratnih događanja te ostalim pojedinostima potražite uskoro na službenoj stranici Festivala.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.02.2011