Od umjetnosti rada do rada umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Od umjetnosti rada do rada umjetnosti

Pitanje rada simptomatično je za umjetnost barem od konstituiranja njezine autonomije paralelno s uspostavom tržišta najamnog rada.

  • A
  • +
  • -

Na tribini u Galeriji Nova naslovljenoj Od umjetnosti rada do rada umjetnosti, koja će biti održana u srijedu, 20. studenog, u 19 sati, sudjeluju Milijana Babić, umjetnica, Ivana Hanaček, članica kustoskog kolektiva [BLOK], Mario Kikaš, član uredništva Slobodnog filozofskog, i Siniša Labrović, umjetnik, a koncepciju tribine osmislila je Vesna Vuković, članica kustoskog kolektiva [BLOK], koja će tribinu i moderirati.

Tribina se održava u sklopu izložbi Tražim posao (2011-2012) Milijane Babić i Posao (2013) Siniše Labrovića. 

Pitanje rada simptomatično je za umjetnost barem od konstituiranja njezine autonomije paralelno s uspostavom tržišta najamnog rada. U suvremenoj umjetnosti ono nije izgubilo na težini ni nakon konceptualnog obrata i institucionalne kritike, a čini se da je, posebno od globalne financijske krize, tema rada još snažnije prisutna u umjetničkim radovima. Ovo posljednje ne treba nas čuditi ako imamo na umu da se, kao posljedica krize, upravo područje umjetničke proizvodnje našlo na udaru mjera štednje, kao ni zanositi da pomislimo kako se radi o posebnoj senzibilizaciji umjetničkog polja za sistemsku kritičku refleksiju.

Izložba Posao u svoje središte stavlja pitanje (ne)plaćenog rada u umjetničkom polju u kontekstu rastuće nezaposlenosti i snižavanja cijene rada, a tribina će krenuti od analize slika rada i njihove uloge u kontekstu umjetničke institucije i kapitalističke ekonomije. 

"No, nećemo se zaustaviti na pitanju što umjetnički rad proizvodi, a da se ne zapitamo i kakve društvene uvjete umjetnost iziskuje i konfigurira svojom praksom. Nadalje, kako se transformacije oblika rada odražavaju na promjene umjetničkog rada i njegov iznimni karakter i status? I kao zadnje, ne i najmanje važno, bit će riječi o materijalnim i institucionalnim uvjetima rada u umjetnosti: problemu eksploatacije, prekarnog rada, neplaćenog rada i, općenitije, skrivanju živog (najčešće ženskog) rada", napisala je u najavi tribine Vesna Vuković.

Izložbe Milijane Babić i Siniše Labrovića otvorene su do 30. studenog, a izložbu Miljane Babić suorganiziraju WHW i 7. Vox Feminae festival

U Showroomu je tijekom trajanja izložbi u sklopu programa radnog arhiva predstavljena čitaonica s knjigama i publikacija na temu rada i prava radnika. U prikupljanju materijala sudjelovali su CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za radničke studije, Centar za mirovne studije, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Zarez i Što čitaš?.

Izvor: WHW / Fotografija: Milijana Babić, Tražim posao

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.11.2013