Odabrale superjunakinje | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Odabrale superjunakinje

Film Na kvadrat redatelja Radislava Jovanova Gonza proglašen je najboljim na 6. Vox Feminae Festivalu. 

Šesti Vox Feminae Festival, održan od 21. do 24. studenog u kinu Europa, prošao je u znaku superjunakinja te je ovogodišnji program publici ponudio širok izbor tema – od posve aktivističkih, preko pop kulture sve do priča izuzetnih pojedinca i pojedinki koji nastoje biti pozitivan primjer društvu. Svake jeseni, od 2007. godine udruga K-zona i Vox feminae platforma kroz ovaj međunarodni transdisciplinarni festival promoviraju domaće i inozemne umjetnice i umjetnike koji u svom radu propituju odnos suvremene umjetnosti i kulture te rodnih pitanja. 

Glavna nagrada ovogodišnjeg festivala pripala je kratkometražnom igranom filmu Na kvadrat redatelja Radislava Jovanova Gonza koji je ovaj film snimio u sklopu omnibusa Zagrebačke priče vol.2. Na kvadrat, nastao po kratkim pričama scenaristice Jasne Žmak, prati dvije dvadesetgodišnjakinje Miju i Saru (Judita Franković i Ivana Roščić) i njihova iskustva pri zajedničkom useljenju. Novi stan ispunjen je romantičnim post-it papirićima na kojima djevojke izjavljuju ljubav. Zaplet nastaje kada Sara poželi da joj Mija, za promjenu, jednom ljubav izjavi i naglas, umjesto na papiru. Kada se nakon jedne gadne kuhinjske svađe, masakra nad tikvicama i nimalo romantičnog post-ita, Sara vrati doma, vidjet će koliko je Miji neke stvari teško reći, ali i koliko joj je lako pokazati ih.

Dokumentarni film Wonder Women! Neispričana priča američkih superjunakinja redateljice Kristy Guevara-Flanagan prema glasovima publike osvojio je drugo mjesto na ovogodišnjem festivalu. Film se bavi prikazima snažnih žena u popularnoj kulturi od nastanka stripa 40-tih godina pa sve do blockbustera današnjice. Dokumentarac Sada sam žena nizozemskog redatelja Michiela Van Erpa osvojio je treće mjesto prema glasovima publike. Ovaj film govori o prvoj generaciji transseksualaca koji su se 1960-ih i 1970-ih podvrgnuli tada ilegalnoj i eksperimentalnoj operaciji promjene spola. Ovaj film govori o kretanju za gotovo neuhvatljivim snom, o razdoru koji nastaje nakon što se ostvari i teškoj stvarnosti koja ponekad slijedi njegovo oživotvorenje.

Prikaze filmova, kao i intervjue i ostale izvještaje s festivala pronađite internetskoj stranici Vox Feminae Festivala

KP / Izvor: Vox Feminae

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 26.11.2012

VEZANE VIJESTI

Godišnje okupljanje superjunakinja

Šesto izdanje festivala Vox Feminae - ove godine u znaku superjunakinja - održat će se od 21. do 24. studenog u Kinu Europa.