Odbačenosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Odbačenosti

U Galeriji AŽ otvara se izložba Zorana Pavelića Goodbye Artists / Poluplakat za Petikat.

14.02.2014 - 28.02.2014 , Zagreb - Atelieri Žitnjak
  • A
  • +
  • -

Središnji rad izložbe, zidna instalacija Goodbye Artists / Poluplakat za Petikat, serija je intervencija na probnim otiscima preostalim nakon štampanja kompleta razglednica s motivima Josepha Beuysa (u zajedničkom izdanju umjetničke radionice Petikat i izdavačke kuće DAF) koje su tiskane povodom izdanja knjige Dossier Beuys 2003. godine. Probne otiske, autoru je poklonio Boris Greiner 2009. godine. 

U videu Kunst Dunst iz 2009, autor koristi ready made objekt - mašinu za tijesto sa dva drvena valjka na koja intervenira natpisom Kunst Dunst.

''…radi se o probnim otiscima ili tzv. makulaturama preostalim nakon štampanja kompleta razglednica s motivima Josepha Beuysa (u zajedničkom izdanju umjetničke radionice Petikat i izdavačke kuće DAF) koji je pratio izdanje knjige Dossier Beuys. Makulature sam pokupio u tiskari s neodređenom idejom o mogućem naknadnom korištenju. Upoznao sam se u međuvremenu s Pavelićevom autorskom djelatnošću koju, između ostalog, karakterizira i pasionirani interes spram pojedinih umjetnika, njihovih radova pa čak i neiskorištenih dijelova pojedinih radova koje on potom nekakvom intervencijom pretvara u svoj rad. Pri tom ne vodi računa jesu li u pitanju brazde kapitalne u povijesti umjetnosti ili tek periferne ogrebotine, jer ga temeljno zanima mogućnost autorskog čitanja kojim proizvodi svoju intertpretaciju nastojeći još više ispružiti već postojeću crtu. Pa s obzirom da sakupljač Pavelić, za razliku od ostalih kolekcionara, pedantno, predano i odgovorno sakuplja upravo otpatke, odbačenosti, predmete koji su poslužili nekoj umjetničkoj svrsi ili su to možda mogli a nisu ili su jednostavno negdje usput zaboravljeni, odlučio sam mu staviti na raspolaganje spomenute makulature, pretpostavljajući kako će on to moći iskoristiti'', stoji u predgovoru Borisa Greinera. 

Izložba se otvara 14. veljače u 19 sati, a zatvara 28. veljače

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.02.2014