Odgajanje nove generacije | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Odgajanje nove generacije

Forum za slobodu odgoja, koji već sedam godina aktivno provodi program Medijacija, organizira II. Godišnju konferenciju školske medijacije.

12.02.2016 , Zagreb - X gimnazija

FOTO: Chris-Håvard Berge

U javnom prostoru često možemo čuti o "zabrinjavajućim" primjerima nasilja u školama, o nasilju među vršnjacima, čak i tjelesnim sukobima učenika i učitelja. U isto se vrijeme zanemaruje činjenica da gotovo svaka škola u Hrvatskoj provodi vlastiti program prevencije nasilja, i da je velika većina ovih programa iznimno učinkovita. Programi poput Školske i vršnjačke medijacije, kao i brojni drugi uče djecu ne samo kako spriječiti i zaustaviti nasilje, već i puno više od toga: kako prepoznati problem puno prije nasilja, kako komunicirati ne-nasilno, zauzeti se za sebe i poštivati druge. Odgaja se cijela nova generacija koja će imati jednu potpuno novu i naprednu svijest razmišljanja i doživljavanja međuljudskih odnosa. Sve to zahvaljujući upravo učiteljima, ravnateljima i stručnim suradnicima koji su prethodno prošli programe stručnog usavršavanja i učili metodom "vlastite kože", često rješavajući čak i vlastite probleme i sukobe metodama medijacije, nenasilne komunikacije, asertivnosti i aktivnog slušanja.

Stoga Forum za slobodu odgoja, koji već sedam godina aktivno provodi program Medijacija, poziva na II. Godišnju konferenciju školske medijacije u petak, 12. veljače 2016. od 9.30 sati u X. gimnaziji, III. kat, Klaićeva 7, Zagreb.

Na konferenciji će preko stotinu učitelja i drugih stručnjaka izraditi Manifesto školske medijacije, ali i čuti niz zanimljivih predavanja. Među priznatim stručnjacima u području školske medijacije te izgradnje mira i dijaloga, izlaganja će među ostalima održati prof.dr.sc. Dubravka Miljković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Ivana Zečević s Filozofskog fakulteta u Banja Luci, dr.sc. Anja Mirosavljević s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, trenerice medijacije Ana Žnidarec-Čučković, Nina Vrdoljak i Višnja Pavlović, direktorica Genesis-a iz Banja Luke Dijana Pejić, školske medijatorice, voditelji natječaja “Oboji svijet!” i drugi stručnjaci iz prakse.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.02.2016