Odgovor na nedostatke u sustavu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Odgovor na nedostatke u sustavu

Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti međunarodni je festival programski usmjeren na regionalne umjetnike čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prij

  • A
  • +
  • -
U ponedjeljak, 3. listopada, u Zagrebačkom plesnom centru predstavljeno je ovogodišnje domaće izdanje Perforacija. Ovaj putujući festival ove je godine već bio u posjetu New Yorku, gdje je američkoj publici prikazano dvanaest produkcija, a u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku će od 20. do 29. listopada u programu festivala naći njih više od 25.
 
Prekooceanske veze aktualne su i za ovo predstojeće izdanje Perforacija, jer će festival biti otvoren s hrvatsko-brazilskom plesnom koprodukcijom Nafta. Mladi brazilski koreografski par, Ana Catarina Vieira i Angelo Madureira, svoj su rad predstavili i okupljenima tijekom konferencije za medije u Plesnom centru, kratkom plesnom izvedbom. Nakon premijere njihove nove predstave Nafta, u kojoj pleše i pet mladih plesača i plesačica iz Rijeke, planirana je i turneja u Brazilu. Inače, priča riječke Rafinerije nafte idealna je platforma za progovaranje o temama koje muče suvremeni svijet, od ekonomije i politike, preko konzumerizma, pa sve do utjecaja čovjeka na vlastiti okoliš. Nakon premijere Nafte u Rijeci, predstava će se moći pogledati i u zagrebačkom dijelu programa.

Više o festivalu i programu je govorio umjetnički direktor Zvonimir Dobrović, koji je naglasio posebnost ovog festivala – usku suradnju s partnerima u Zagrebu, te u drugim gradovima Hrvatske, kojom se omogućava decentralizirano prikazivanje festivalskog programa, te suradnju s partnerima u državama regije. Upravo je taj suradnički pristup realizaciji i selekciji ono što je, ističe Dobrović, svojevrsna misija ovog festivala: "Perforacije su nastale kao svojevrstan odgovor određenim nedostacima u sustavu, koji zanemaruje vaninstitucionalnu umjetničku scenu, koju treba podržati boljim produkcijskim i prezentacijskim uvjetima i što većom vidljivošću na međunarodnom kulturnom pejzažu".

Novinarima i publici stoga je predstavljen i od sada redovit novitet u programu Perforacija – "Showcase hrvatske izvedbene umjetnosti", koji će uključivati domaće kazalište, ples i performans s ciljem promocije inozemnim producentima. Ove godine program okuplja autore poput Olivera Frljića, Nataše Rajković i Bobe Jelčića, Branka Brezovca, Željka Zorice, skupinu Room 100, D.B. Indoša i Tanju Vrvilo, ali i Noć performansa. Interes za ovaj program je velik i već je najavljeno više od 25 inozemnih gostiju, najviše iz Francuske, ali i iz desetak drugih zemalja Europe. O suradnji s Francuskom govorio je Jerome Pasquier, njezin veleposlanik u Hrvatskoj, koji je napomenuo da će najavljeni brojni francuski gosti doprinijeti većem uspjehu "Sezone hrvatske kulture" planirane za jesen sljedeće godine.

I inače su Perforacije prepoznate u međunarodnim producentskim krugovima kao mjesto informiranja o umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i regiji, a kroz daljnje međunarodne projekte i festivale u Brestu 2012. i opet New Yorku 2013., redovito organiziranje "Showcasea" bit će još jedan od modela podrške većoj vidljivosti domaćih umjetnika u širem kontekstu.

O Perforacijama su govorili i suorganizatori festivala, Nataša Rajković ispred Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu, te Davor Mišković ispred Drugog mora u Rijeci, koji zajedno s Art radionicom Lazareti iz Dubrovnika omogućuju da se festival održava u tri hrvatska grada. Nataša Rajković i Davor Mišković naglasili su posebnost i značaj festivala koji se ne fokusira samo na “gostovanja“, nego i na produkciju. U tom tonu je Mišković rekao da će: "mogućnost suradnje s brazilskim koreografima riječkim plesačima pružiti puno veću razinu stečenog iskustva i razvoja njihovog rada, nego što bi to mogao učiniti ikoji gostujući program. Fokus na produkciju je ono što ovaj festival čini još relevantnijim".

Uz navedeno, festivalski program sadrži i čitav segment izvedbi iz regije, niz drugih produkcija i instalacije. Treće izdanje festivala Perforacije ove će se godine održati od 20. do 29. listopada u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku, a više o programu možete saznati na službenim stranicama festivala.
Izvor: Perforacije

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.10.2011