Odgovornost umjetnosti | kulturpunkt

Video

Odgovornost umjetnosti

Javna rasprava o sudbini Meštrovićevih čikaških spomenika poslužila je kao povod Kulturpunktovoj online tribini.

Inicijativa The Chicago Monuments Project nedavno je objavila kako se namjerava uhvatiti u koštac s "često nepriznatom - ili zaboravljenom - poviješću povezanom s raznim gradskim gradskim umjetničkim zbirkama", kao i pružiti okvir za suočavanje s problematičnim aspektima čikaške povijesti i načinima njenog obilježavanja. Na lokalnoj kulturnoj sceni i medijima odjeknula je informacija kako su na popisu od četrdeset i jednog spomenika stavljenih na javnu raspravu i Meštrovićevi čikaški spomenici Strijelac i Kopljanik.

Navedena situacija povod je tribini Odgovornost umjetnosti. Spomenici na testu na kojoj su gostovali povjesničarka umjetnosti Sanja Horvatinčić, povjesničar i publicist Dragan Markovina, umjetnica i teoretičarka Bojana Videkanić te arhitekt i umjetnik Antonio Grgić. Razgovor je moderirao Kulturpunktov urednik Lujo Parežanin. Teme koje ćemo otvoriti kretat će se od partikularnih poput pitanja uklanjanja spomenika u različitim kontekstima, do šire rasprave o odgovornosti umjetnika, umjetnosti i kulturnih institucija te mogućnostima i granicama postkolonijalne kritike.

Tribina nastaje uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova u sklopu projekta Svijet oko nas – Očuvanje prostora kritike i dio je programa Kritika – jučer, danas, sutra koji se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.