Odgovornost za estetska urbanistička rješenja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Odgovornost za estetska urbanistička rješenja

U organizaciji udruge Domino otvorena je jedinstvena izložba Branimirova Street Art.

22.12.2016 - 04.01.2017 , Zagreb - Branimirova ulica
  • A
  • +
  • -

U organizaciji udruge Domino u sklopu Europskog projekta Imagine otvorena je jedinstvena izložba Branimirova Street Art koju će svi ljubitelji street arta i graffita moći pogledati do 4. siječnja.

Ideja za izložbu nastala je na osnovu razvoja događaja oko zida u Branimirovoj ulici koji je desetljećima, još od Univerzijade, bio prostor rezerviran za uličnu umjetnost. 1999. je gradski ured za kulturu otvorio nanovo prostor muralima, u sklopu akcije borbe protiv ovisnosti, te je ulična umjetnost i poruke koju se njome prenose dobila svojevrsnu institucionalnu podršku. Godine 2015. dotrajali zid djelomično je srušen te je na njegovom mjestu postavljena metalna ograda na koju su postavljeni prostori za marketinško oglašavanje u obliku billboarda, čime je grad izgubio jedinstveno mjesto koje je bilo posvećeno uličnoj umjetnosti. 

"Ovom izložbom želimo postaviti pitanje odgovornosti za estetska urbanistička rješenja na ključnom potezu u gradu koji spaja željeznički i autobusni kolodvor. Osim toga izložba će biti postavljena u cilju promjene percepcije javnosti, ali i institucija vezane uz street art i grafiti umjetnost, koja zauzima važno mjesto u identitetu grada Zagreba", najavljuju iz Domina. 

Za izložbu je odabrano troje umjetnika s adresom u Zagrebu, čiji rad je sve prepoznatljiviji kako na domaćoj, tako i stranoj street art sceni. Umjetnici OKO, Chez 186 i Sarme svojim će specifičnim umjetničkim izričajem dati svoj obol ovoj jedinstvenoj izložbi, a njihovi radovi će se izmjenjivati na jednom billboardu u Branimirovoj ulici.

Izložba se ostvaruje u suradnji s bračkim festivalom Graffiti na Gradele.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.12.2016