Odiseja u poznato | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Odiseja u poznato

U vinkovačkom Centru znanja nastavljaju se projekcije dokumentaraca utorkom.

03.02.2015 - 24.02.2015 , Vinkovci - Centar znanja
  • A
  • +
  • -

Projekcije su svaki utorak u 20 sati, ulaz je slobodan za članove Udruge ljubitelje filma RARE, a za ostale je 10 kuna.

U utorak, 3. veljače, na rasporedu je Ljubavna odiseja Tatjane Božić (83′). Autorica propitkuje svoj (ljubavni) život posjetom bivšim vezama. Trentuno je udana, ima sina i živi u Amsterdamu, no odnos im je ušao u slijepu ulicu, pa se Tatjana zaputila tragom bivših partnera u Moskvu, Hamburg, London i Zagreb, kako bi spoznala svoje greške iz prošlosti, da ih ne bi ponavljala u budućnosti. Odličan punokrvni dokumentarni bolcokbuster, film ovjenčan brojnim nagradama osvojio je publiku i kritiku diljem svijeta.

U utorak, 10. veljače, bit će prikazan 1 Giant Leap - What About Me Jamieja Cutta i Duncana Bridgemana (155′). Prikazan izvan konkurencije 2011. godine, ovaj film je ostao zapamćen kao jedan od najboljih do sada prikazanih na DORF-u. Zanimljiv projekt dvojice odličnih glazbenika, snimljen na 50 lokacija diljem svijeta, s puno poznatih suradnika (Noam Chomsky ,Will Young, Maxi Jazz, Tim Robbins, Billy Connolly, Michael Stipe, Eckhart Tolle, Baaba Mal…) pokriva područja duhovnosti i glazbe, na inovativan način predstavlja vrhunski audiovizualni užitak.

U utorak, 17. veljače, na rasporedu je film Goli Tihe K.Gudac (75′). Film Goli je istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova – obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – politički logor Goli otok poznat i kao otok slomljenih duša i posljedica koje je ostavio na tri generacije. Ujedno, to je fascinantni prikaz trenutka u kojem jedna prošlost konačno može postati povijest i odvažno dokumentarno suprotstavljanje šutnji i strahu. Film je nagrađen na nekoliko svjetskih festivala.

U utorak, 24. veljače, RARE najavljuje Autorsko veče, a ovaj put predstavlja neumornog Antuna Smajića koji godinama dokumentira priče od lokalnog značaja i tako čuva od zaborava mnoge zanimljivosti. Smajić će predstaviti svoj najnoviji film o štitarskim Romima nastao u suradnji s glazbenikom Šimom Dominkovićem. Film govori o zaslugama romskih glazbenika koji su u Štitaru imali utjecaj na tamburašku glazbu, ali i o uvijek turbulentnim vremenima za tu zajednicu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.01.2015