Odisejevo utočište | kulturpunkt

Natječaji Rezidencijalni program

<

Odisejevo utočište

Izdavačka kuća Sandorf poziva književnike/ce i književne prevoditelje/ice mlađe od 40 godina na prijavu za rezidenciju.

ROK: 09.11.2019
  • A
  • +
  • -

Izdavačka kuća Sandorf pokrenula je drugi ciklus projekta književnih rezidencija Odisejevo utočište u čijem sklopu otvara poziv za tri hrvatska sudionika/ce međunarodnog programa književnih rezidencija. Projekt i mreža rezidencija namijenjeni su mladim piscima (proza i/ili poezija) i književnim prevoditeljima u dobi do 40 godina. Rezidencijalni i popratni program odvijat će dvotjednim i trotjednim ciklusima na otoku Mljetu (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), u Larissi (Grčka), u Beogradu (Srbija) te na nekoliko lokacija u Walesu (UK).

Zamišljeno je da program rezidencija, čiji je naglasak na transnacionalnoj mobilnosti i razvoju publike, omogući mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se unutar dva različita društvena i kulturna konteksta. Stoga sudjelovanje na rezidencijama može donijeti nove prilike i mogućnosti za stvaranje kontakata s drugim autorima, prevoditeljima, urednicima, izdavačima te predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Grčke, Slovenije, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom s fokusom na različite književne aktivnosti namijenjene specifičnim ciljanim skupinama u lokalnom kontekstu samih rezidencija.

Tema rezidencijalnog programa za 2020., odnosno prvu godinu projekta Odisejevo utočište, a koja se tiče svih rezidenata koji će biti odabrani u okviru u ovog poziva, jest Knjižnica – kao fizički prostor te kao virtualna baza podataka bitnih i relevantnih za bilo koji društveni, kulturni ili umjetnički kontekst. Uz razvoj Međunarodne knjižnice poezije, inicijativom u sklopu projekta Odisejevo utočište povezanom primarno s rezidencijom na Mljetu, rezidenti će promišljati o knjižnici kao jednom od najvažnijih simbola i spomenika mira i razumijevanja među ljudima prilaganjem pjesme, eseja, članka za blog ili prijevoda na navedenu temu.

Više o informacija o uvjetima, načinu prijave i samom programu potražite u punom tekstu natječaja. 

Rok za prijavu je 9. studeni.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 16.10.2019