Odjeci i nepostojano A | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Odjeci i nepostojano A

U Osijeku možete pogledati recentne radove umjetnice Nicole Hewitt.

29.12.2011 - 15.01.2012 , Osijek - Gradske galerije Osijek
  • A
  • +
  • -

Osiječka izložba Nicole Hewitt Odjeci i napostojano A, u diskurzivno polje postavlja nekoliko točaka susreta s recentnim praksama ove umjetnice, kulturne radnice, vizualne umjetnice, profesorice, performerice, filmašice, suradnice te je fokusirana na njezine radove koji su nastali u periodu od 2000. godine do danas.

Kako u katalogu izložbe kaže kustosica Ivana Meštrov: "Naglasak unutar ovog izložbenog procesa je na izvedbi, subjektu, tijelu, glasu i komunikaciji. Na glasu, koji sugerira riječ, izgovorenu riječi, pisanu riječ, slovo, strukturu, ali isto tako koji je integralno polje razmjene, ali i razdvajanja, zabune, kritike, neravnopravnosti, koliko i ravnopravnosti. Kroz svoje umjetničke, istraživačke i organizacijske prakse Nicole Hewitt pokušava osvjestiti, ali i spojiti što je podtekst onom tekstu kojeg izgovaramo ili izvodimo kroz naše djelovanje, te koji mehanizmi ga olabavljuju, ali i osvještavaju. U prevođenju, koliko god nas kadrirao, jezik je barometar naše sposobnosti izražavanja, ali i potencijalni okidač svega životnoga. No, dobro ga je s vremenom na vrijeme prevrnuti, prekrenuti, preispitati kroz različite medije što je u ovom slučaju cjelokupni umjetnički i socijalni poligon Nicole Hewitt. I tada se možda desi novi ulaz, okidač, oblikovni princip, supstancija. Pojam. Smisao. Prostor slobode. Ali i neko novo uho, riječ i slika. Pravo da se kaže ono što se misli i želi, ali i ne želi čuti".

Nicole Hewitt je vizualna umjetnica, koja se bavi filmom, videom, instalacijama i performansom. Rođena je u Londonu 1965. godine, diplomirala na Akademiji likovne umjetnosti u Brightonu, a specijalizirala model animaciju u Studiju Jirija Trnke u Pragu. Njezini su filmovi redovito prikazivani i višestruko nagrađivani na brojnim svjetskim festivalima. Tijekom svog umjetničkog rada, imala je niz samostalnih i skupnih izložbi i prezentacija. Hewitt se bavi i istraživanjem teorije i prakse suvremene umjetnosti, te nakon zavšenog magisterija na području vizualnih umjetnosti u sklopu Slade School of Art u Londonu upravo dovršava doktorski studij uz komentorstvo s Odsjekom za antropologiju. Doktorski rad joj propituje odnos filma, naracije, plesa, povijesti i retorike. Od 2003. godine aktivna je i kao kustosica, te je koncipirala i realizirala niz radionica, izložbi i seminara. Članica je istraživačko-umjetničkog kolektiva Centrifugal. Predavačica je na Odsjeku za Animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu od 2005. godine, a kao vanjska suradnica predavala je na Odsjeku vizualne kulture Goldsmiths College u Londonu od 2009. do 2011. Živi i radi između Londona i Zagreba.

Izložbu, koja će biti otvorena 29. prosinca u galeriji Waldinger, možete pogledati do 15. siječnja. 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 27.12.2011