Odjeljivanje činjenica od spinova | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Odjeljivanje činjenica od spinova

Faktograf.hr je pokrenut s ciljem da u javni prostor uvede koncept odgovornosti političara za javno izrečene tvrdnje.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Screenshot

  • A
  • +
  • -

Faktograf.hr, novopokrenuti zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, nastao je kao domaća inačica sličnih neovisnih internetskih stranica poput PolitiFact, FactCheck ili Fact Checker Washington Posta ili, u regionalnom kontekstu, Istinomjer.ba i Istinomer.rs. Svrha je portala metodom provjere činjenica i korištenja pouzdanih izvora (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost svakodnevnih izjava političara i političarki, a kako bi spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica.

"Fact-checking kao usko specijalizirani tip novinarstva u svijetu, pa čak ni u regiji, nije nikakav novitet. Hrvatskoj medijskoj sceni takav je projekt nedostajao, što su GONG i HND prepoznali, te zajedničkim snagama odlučili pokrenuti medij koji će se prvenstveno baviti odjeljivanjem činjenica od spinova u javnom diskursu", rekao nam je glavni urednik Faktografa Petar Vidov.

Dugoročno, Faktograf želi postati relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa. No, on nikako nije lišen vrijednosnog određenja, kao što ističu pokretači - njegovo je snažno utemeljenje u vrijednostima slobode, antifašizma, ljudskih prava i ravnopravnosti te socijalne pravde.

Pokrenut je uoči parlamentarnih izbora 2015. godine sa željom da građanima koristi kao još jedan izvor informacija u formiranju odluke o tome kome dati svoj glas. "Namjera nam je fokusirati se na izjave koje daju naši političari i političarke, te podatke kojima barataju podvrgavati provjeri kako bi utvrdili jesu li točni, i u kojoj mjeri. S obzirom da smo krenuli u predizbornom razdoblju, odlučili smo se pozabaviti i analizama izbornih programa političkih stranaka, kako bi naši čitatelji dobili potpunu listu obećanja koja im se nude, ali i informaciju o tome koliko su ta obećanja konkretna, što bi trebao biti dobar indikator realnosti njihovog provođenja nakon formiranja nove vlasti", kaže Vidov. "Nakon izbora pratit ćemo rad buduće Vlade i nadzirati ispunjavaju li svoja obećanja. Također, donosit ćemo analize i kolumne u kojima ćemo se baviti aktualnim društveno-političkim fenomenima".

Faktograf je osnovan s ciljem da u javni prostor uvede koncept odgovornosti za javno izrečene tvrdnje. "U razvijenijim demokracijama tako nešto možda se podrazumijeva, ali iz izjava hrvatskih političara koje smo do sada obrađivali jasno je da se mnogi olako razmeću tvrdnjama koje ne mogu potkrijepiti činjenicama", zaključuje Vidov.

Dosadašnje analize potražite na stranicama Faktografa.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.10.2015

VEZANE VIJESTI

Između slobode govora i govora mržnje

Pišu: M. Domladovac i M. Mrakovčić
Prvi panel konferencije u organizaciji GONG-a i Kurziva obuhvatio je probleme i izazove medijskih sustava u Hrvatskoj i regiji.

Prijeko potrebni podaci

Pripremila: Matija Mrakovčić
Centar za analizu podataka o globalnim migracijama objavljuje podatke i infografike o migracijskim trendovima i analize globalnih pitanja vezanih uz migracije.

Pozivati na odgovornost

Piše: Matija Mrakovčić

Kiosk je zajednički projekt Blank_filmskog inkubatora i Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija.