Odmicanje od očekivanog i poznatog | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Odmicanje od očekivanog i poznatog

Kustosica Maša Milovac i tim suradnika okupljen pod nazivom Utopijski kolektiv predstavljaju se na prvom Londonskom bijenalu dizajna.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Londonski bijenale dizajna ove se godine održava prvi puta, od 7. do 27. rujna u Somerset Houseu u središtu Londona, a ima ambiciju, ističu organizatori, "postati najreprezentativnijim europskim izložbenim, a ne sajamskim, događanjem u području dizajna". Okupljeni oko ideje da suvremenim dizajnerskim pristupima preispitaju aktualnost utopijske ideje, na bijenalu - koji se održava usporedno s Londonskim festivalom dizajna - predstavljaju se dizajneri i umjetnici iz 37 zemalja svijeta. 

Utopijski kolektiv kustosice Maše Milovac zamišljen je kao "nekonvencionalni eksperimentalni proces s ciljem istraživanja rada kolektiva i rada u kolektivu, odnosno statusa zajedničkog, sinergijskog i suradničkog kao jednog od mogućih formata dizajnerskog djelovanja". Za realizaciju tog procesa odabrani su Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Maja Kolar, Maša Poljanec, Oleg Šuran, Mauro Massarotto, Mauricio Ferlin i Hrvoje Živčić, redom nagrađivani dizajneri i umjetnici specifičnog i međusobno različitog izraza, što je je, prema kustosici, bilo ključno za zajednički rad u utopijskim uvjetima.

"Za ovogodišnje predstavljanje Hrvatske na prvom Londonskom bijenalu dizajna, kao glavne aktere projekta odabrala sam dizajnere koji su sa svojim radom prisutni i nagrađivani, ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu, što mi se za bijenale i kontekst činilo bitnim preduvjetom", piše Milovac u tekstu kustoske koncepcije, "Specifični su po pitanju autorskog izraza, a i bave se relevantnim temama – dizajnerice koje u procesu istraživanja vide puno više nego u samom rješenju i koje vrednuju i predstavljaju istraživanje na nove načine, dizajner interakcija i vizualnih komunikacija s interesom za spekulativni dizajn, dizajner, istraživač i umjetnik, dizajner tipografije, dizajner koji je oblježio svoju karijeru kao dizajner naočala te dizajnerica i vizualna umjetnica koja se bavi propitivanjem suvremenih načina prezentacije. Važnim za koncepciju pokazala mi se upravo ta njihova heterogenost, nepripadanje jedinstvenom smjeru u njihovom dizajnerskom radu, te prije svega otvorenost i spremnost istraživanju".

Više o radu Utopijskog kolektiva potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.09.2016

VEZANE VIJESTI

Nedostatak narativa i linearne strukture

Piše: Martina Domladovac

Razgovorom umjetnika Alena Floričića i kustosice Sabine Solomon otvara se izložba Video 1998 - 2016 u tršćanskom Studiju Tommaseo.

Bliskost ometa percepciju

Piše: Matija Mrakovčić
U galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda Slaven Tolj će predstaviti performativnu svjetlosnu instalaciju koja funkcionira kao niz pojedinačnih dojmova.

Arhitektura, prostor i njihova nepostojanost

Piše: Vatroslav Miloš

(In)constancy of space – Struggle for Identity grupna je multimedijalna izložba hrvatskih i nizozemskih umjetnika okupljenih oko teme (ne)postojanosti prostora.