Odmicanje od očekivanog i poznatog | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Odmicanje od očekivanog i poznatog

Izložbom Utopijski kolektiv autorice Maše Milovac Hrvatska se predstavila na premijernom izdanju Londonskog bijenala dizajna.

27.06.2017 - 06.07.2017 , Zagreb - Galerija HDD

U utorak, 27. lipnja u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba Utopijski kolektiv, kojom se Hrvatska prošle godine, u organizaciji HDD-a i Ministarstva kulture RH predstavljala na premijernom izdanju Londonskog bijenala dizajna. Autorica kustoske koncepcije izložbe je dizajnerica Maša Milovac u suradnji sa za tu priliku oformljenim timom osmero autora i autorica u čijem su sastavu bili Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Maja Kolar, Maša Poljanec, Oleg Šuran, Mauro Massarotto, Mauricio Ferlin i Hrvoje Živčić. U sklopu otvorenja izložbe održat će se kratki [D]RAZGOVOR s kustosicom i autorima.

Izložba je osmišljena specifično za prvo izdanje Londonskog bijenala dizajna kao manifestacije koja ima ambiciju postati najreprezentativnijim europskim izložbenim događanjem u području dizajna, a održala se u prostoru Somerset Housea od 7. do 27. rujna 2016. i okupila predstavnike 37 zemalja svijeta. Tema prvog bijenala bila je povezana s obljetnicom prvog izdanja knjige Utopia Thomasa Morea (1516.) pa su organizatori pozvali sudionike da pod zajedničkim naslovom Utopia by Design, koristeći suvremene dizajnerske pristupe, preispitaju aktualnost utopijske ideje te da se pozabave jednim od temeljnih pitanja čovječanstva danas. 

Kustoski koncept Maše Milovac i tima suradnika naslovljen Utopijski kolektiv zasnovan je na odmicanju od očekivanog i poznatog. S obzirom na pomalo zastarjeli format reprezentacije dizajna unutar bijenalnih nastupanja koja prakticiraju izdvajanje ponajboljeg dizajna s nacionalnim podznakom, te imajući na umu zadanu temu Utopia by Design, Utopijski kolektiv zamišljen je kao nekonvencionalni eksperimentalni proces s ciljem istraživanja rada kolektiva i rada u kolektivu, odnosno statusa zajedničkog, sinergijskog i suradničkog kao jednog od mogućih formata dizajnerskog djelovanja. Taj odmak stoji naspram individualističke prakse kao imperativa kompetitivnosti i antagonizacije u potrošačkom društvu i neoliberalnom tržišnom okruženju.

U izložbenom prostoru svjedočimo nekolicini različitih slojeva čitanja koji su izravna posljedica razvojnih faza radnog procesa. Prvi, po karakteru bazičan element, predstavlja "zajedničko tlo" i uobličen je kao praideja svijeta, dvodimenzionalni "globus", odnosno ujedinjujuća ideja kruga. Drugi sloj čine trodimenzionalni objekti, "čuvari praznine", stanoviti spremnici proizašli iz procesa razvoja izražajnog jezika kolektiva. Treći je element cjeline zvuk koji ovom ambijentu daje vremensku dimenziju i kroz živo izgovorenu riječ prenosi ključne elemente sinergije, ali i specifičnosti stavova pojedinaca, narativ proizašao iz dijaloga dizajnera, članova Utopijskog kolektiva.

Izložba je otvorena do 6. srpnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.06.2017