Odmor je otpor | kulturpunkt

Odmor je otpor

Umjesto tradicionalnog Noćnog marša, Faktiv ove godine Osmi mart obilježava pozivom na odmor, kojim podsjećaju na golemi teret koji su žene preuzele u pandemiji.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

"Odmarajte se poslije napornog rada u ležećem položaju kako prikazuje slika. Uvedite u običaj da se tako odmarate svaki dan pola sata poslije ručka" – uputa je iz časopisa Žena u borbi, glasila Antifašističke fronte žena u Hrvatskoj iz 1954. godine, koja je ove godine poslužila feminističkom kolektivu fAKTIV kao lajtmotiv u obilježavanju Međunarodnog dana žena. 

Nakon pet godina uzastopnog organiziranja Osmomartovskog noćnog marša, članice kolektiva ove su godine zbog epidemioloških okolnosti odlučile prosvjed na ulici zamijeniti slavljem ženske borbe u odgovornijem i sigurnijem online formatu. "Ove godine ne možemo vas pozvati da na 8. mart zauzmemo ulice i marširamo, ali možemo vas pozvati da prepoznate golem teret koji su žene preuzele u pandemiji", poručuje fAKTIV podsjećajući na radnice koje su u protekloj godini postale najvažnije osobe u našim životima: prodavačice, medicinske sestre, čistačice – "žene, kojima iza zatvorenih vrata doma radni dan nikad ne prestaje".

Stoga ove godine predlažu odmor kao oblik otpora: "Odmorite na jedan sat, odmorite na jedan dan – kao zalog za budućnost kada teret brige i njege neće biti isključivo na leđima žena". Pozivaju sve žene da im na društvene mreže (FB/TW/IG) i putem e-maila pošalju fotografije svog osmomartovskog odmora, ili ih podijele na vlastitim profilima na društvenim mrežama uz hashtag #odmor8mart.

Uz poziv na kolektivnu akciju, ususret 8. martu fAKTIV na svojim društvenim mrežama objavljuje i niz videa o specifičnim područjima feminističke borbe: ženskom radu, pravu na besplatan i dostupan pobačaj, seksualnoj edukaciji, pravima trans i interspolnih osoba te solidarnosti prema migrantima. Serijal pod zajedničkim nazivom 8. mart – Bile smo, jesmo, bit ćemo! pogledajte ovdje.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 06.03.2021

VEZANE VIJESTI

Pijuni protiv žena

Piše: Ivana Pejić

Performansom Hod pijuna riječke su umjetnice htjele skrenuti pozornost na političko instrumentaliziranje ženskih prava i sloboda, no u tome ih je spriječila policija.

Bolje je da šutite

Piše: Lujo Parežanin
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uputila je upozorenje HRT-u zbog relativiziranja silovanja i omalovažavanja žrtava holivudskih silovatelja u emisiji Kultura s nogu.

Povratak potisnutom nasljeđu

Piše: Ivana Pejić

U kritičkom osvrtu na depolitizirane i komercijalizirane prakse obilježavanja Osmog marta nameće se nužnost iščitavanja povijesti ženske borbe kao fokalne točke današnjeg feminizma.