Odnos majčinstva i feminizma | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Odnos majčinstva i feminizma

Radna grupa k.r.u.ž.o.k. organizira čitalačku večer i diskusiju o tekstu Rosemary Betterton.

12.05.2015 , Zagreb - Galerija Nova

Čitalačka večer i diskusija o teksu Rosemary Betterton pod nazivom Maternal Embarrassment: Feminist Art and Maternal Affects bit će održana u Galeriji Nova u utorak, 12. svibnja, u 18 sati.

Raspravu će voditi Marta Kiš i Karla Pudar. Prijave za sudjelovanje su otvorene do 10. svibnja, a šalju se na adresu elektroničke pošte.

U svom tekstu Rosemary Betterton istražuje specifičan povijesni trenutak kulturnih politika feminizma između 1973. i 1984. godine na primjeru triju umjetničkih djela: Who’s holding the Baby? kolektiva Hackney Flashers (1978.); Antepartum (1973.) i Post-Partum Document (1973 – 79.) umjetnice Mary Kelly, te With Child Catherine Elwes (1983.). Upravo na ovim primjerima pratimo način recepcije izložbenih institucija i femističke kritike spram umjetnosti koja problematizira majčinstvo. Želimo potaknuti raspravu unutar teorije, ali i društvene prakse suvremenog hrvatskog konteksta i odnosa uloge majčinstva i feminizma.

U sklopu ove sesije od 16 do 20 sati organizirano je čuvanje i igranje s djecom kako bi zainteresirane majke mogle pogledati izložbu te sudjelovati u raspravi. Sudionice i sudionici diskusije pozvani su pročitati tekst koji se može preuzeti na ovom linku.

Programi se odvijaju u sklopu izložbe Arte Útil.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.05.2015