Odnos mita i umjetnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Odnos mita i umjetnosti

U ponedjeljak, 2. rujna, s početkom u 19 sati otvara se skupna izložba Mit i Art / Mitas ir menas / Myth and Art.

02.09.2013 - 14.09.2013 , Zagreb - Galerija Bačva
  • A
  • +
  • -

Na izložbi sudjeluju kojoj sudjeluju Julija Pociūtė, Povilas Ramanauskas, Gabrielė Tamoliūnaitė, Tajči Čekada, Ivan Fijolić i Ksenija Kordić.

Izložba je suradnje Galerije Meno parkas iz Kaunasa i zagrebačkog Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Prva izložba održana je od 5. srpnja do 31. srpnja 2013. u Galeriji Meno parkas u Kaunasu. Riječ je o zajedničkoj izložbi troje litvanskih i troje hrvatskih umjetnika koji kroz svoje radove propituju odnos mita i umjetnosti, svaki svojim jedinstvenim umjetničkim oblikovanjem i pristupom istražuje granice pojmova umjetnosti i mita, propituju i objašnjavaju njihovu važnost.

Julija Pociūtė korz svoj rad istražuje važnost mita i analizira ga očima djeteta. Povilas Ramanauskas pokušava objasniti podrijetlo mita o svemu preko pojma sna dok Gabrielė Tamoliūnaitė istražuje povijest mita preko priče o vragu.

Fotoperformans mlade dizajnerice i umjetnice Tajči Čekade, Pogled u međusvijet, predstavljen je kao ilustracija arhaičnog, sakralnog mita. Radovi Ivana Fijolića poslužili su kao ilustracija ideološkog mita, dok su radovi Ksenije Kordić poslužili ilustraciji anarhičnog mita.

Izložba Mit i art posvećena je fascinantnoj osobnosti Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa (1875.-1911.), litvanskom skladatelju i slikaru, te njemu analognoj ličnosti u Hrvatskoj, Natku Nodilu (1834.-1912.), historičaru, političaru, publicisti i mitologu. I dok je Čiurlionis nastojao ostvariti prožimanje slikarstva i glazbe u jedan umjetnički medij, Natko Nodilo u svojem je znanstvenom istraživanju ostvario međusobnu nadopunu historiografije i mitoloških istraživanja.

Izložba ostaje otvorena do 14. rujna.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.08.2013