Odnos muzeja i grada | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Odnos muzeja i grada

U sklopu godišnje konferencije Komiteta za muzeje i zbirke moderne umjetnosti(CIMAM) koja će se održati od 14. do 16. studenog u Ljubljani i Zagrebu, svoje djelovanje predstavit će i POGON.

  • A
  • +
  • -
Kao što smo već pisali, konferencija je fokusirana na odnos muzeja i grada kao njegove neposredne okoline, istovremeno preispitujući što ta "neposredna okolina" podrazumjeva. Obzirom da i muzej, u arhitektonsko-urbanističkom, ali i socijalnom smislu tvori grad i gradski prostor, posebno je važno sagledati transformacije u našem razumijevanju spomenutih pojmova kroz posljednjih desetak godina.

Konferencija CIMAM važan je događaj koji okuplja direktore i kustose muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz cijelog svijeta, a u sklopu konferencije ravnateljica Emina Višnić predstavit će Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade - POGON, kao primjer nove prakse u kulturnom polju. Također, svoje djelovanje predstavit će i [BLOK], Domino, BADco., Multimedijalni institut i Kontejner, udruge koje redovito svoje programe održavaju u Pogonu, a svoj rad u sklopu Galerije Nova predstavit će i kustoski kolektiv WHW. Organizator zagrebačkog segmenta konferencije je Muzej suvremene umjetnosti, u kojem će - uz izlaganja Rema Koolhaasa, Barthelemyja Toguoa i Gabriele Rangel - biti održan i performans Simultaneous Speech Dalibora Martinisa.

U postkonferencijskom dijelu CIMAM-a, koji se 17. studenog održava u Sarajevu, bit će predstavljen rad Centra za savremenu umjetnost (SCCA) i Ars Aevi Art Depot, a izlaganje će održati Boris Buden

Izvor: POGON

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.11.2011