Odnos umjetnika prema novim mrežnim arhitekturama | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Odnos umjetnika prema novim mrežnim arhitekturama

Osnivač amsterdamske organizacije Institute of Network Cultures, teoretičar medija, internetski kritičar i aktivist Geert Lovink, drži predavanje Digitalni novac za sve!

18.04.2018 , Rijeka - Filodrammatica

U srijedu, 18. travnja s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice nizozemsko-australski teoretičar medija, internetski kritičar i aktivist Geert Lovink drži predavanje Digitalni novac za sve! Predavanje je na engleskom jeziku.

MoneyLab je mreža umjetnika, aktivista, entuzijasta i istraživača, koju je 2013. godine osnovao amsterdamski Institute of Network Cultures. Ova mreža postavlja jednostavno pitanje: kako će umjetnici i autori sadržaja zarađivati za život od svog rada u 21. stoljeću? Mišljenje Silicijske doline je da ni neće – svi ćemo biti prisiljeni besplatno davati sve naše kreacije, u zamjenu za "pozornost" na društvenim mrežama (dok će Facebook i Google zarađivati milijarde kroz reklame i prodaju osobnih podataka). Kao odgovor na globalnu financijsku krizu 2008. godine, u svrhu zaobilaženja banaka i tehnoloških divova, pojavile su se kriptovalute poput bitcoina. Novčana razmjena odvija se preko mobilnih telefona, a mnogi se pridružuju crowdfunding kampanjama i (ponovno) eksperimentiraju s uslugama koje se temelje na pretplati.

Kakva politika stoji iza svih tih novih usluga? Kakav je odnos umjetnika prema tim novim mrežnim arhitekturama? Na koji način bismo trebali sagledavati trenutnu pompu? Jesu li te usluge doista decentralizirane, kako se tvrdi? Koliko nas može u protokolima digitalnog novca iščitati desničarske libertarijanske vrijednosti? Tko su novi moćni igrači? Pridružimo se raspravi. Novac je digitalan već desetljećima, a sada postaje neodvojiv od interneta. Ako u ovoj igri ni Wall Street ni Silicijska dolina neće biti pobjednici, tko će?

Istraživačku skupinu Institute of Network Cultures (INC) je 2004. godine osnovao Geert Lovink u okviru Fakulteta digitalnih medija i kreativnih industrija Sveučilišta primijenjenih znanosti u Amsterdamu. INC istražuje kontekst i kulturne, umjetničke i društvene implikacije područja novih medija i digitalne tehnologije, kroz razne događaje, publikacije i rasprave. Njihovi se projekti bave digitalnim kontrakulturama, videom i dizajnom na internetu, alternativnim modelima prihoda i digitalnim izdavaštvom. Interdisciplinaran u svojoj srži, INC povezuje istraživače, umjetnike, aktiviste, programere, dizajnere, studente i profesore. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.04.2018