Odnos vremena i umjetnosti | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Odnos vremena i umjetnosti

Znameniti francuski filozof Jacques Rancière, koji je svojim promišljanjima bitno odredio kako danas shvaćamo društvo i umjetnost, gostuje u Zagrebu.

05.10.2015 - 06.10.2015 , Zagreb - Akademija dramske umjetnosti, Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Rancière, kao mislilac emancipacije, posljednjih godina se okrenuo istraživanju odnosa vremena i umjetnosti - bilo da se radi o životu umjetnosti u povijesnom vremenu ili o vremenu kao materijalu umjetničkog stvaranja. No, Rancièreove analize ne staju na tom pitanju kao nečemu što je važno samo za umjetničku praksu, već ga filozof dovodi u vezu sa svojim dosadašnjim razmišljanja o demokraciji i jednakosti, otvarajući time intelektualni obzor ih kojeg se može zamisliti jedno vrijeme slobode. Jedan dokument tih Rancièreovih razmatranja - esej Vrijeme od poslije, o mađarskom redatelju Béli Tarru - Multimedijalni institut u hrvatskom prijevodu objavljuje uoči autorovog dolaska u Zagreb.

U ponedjeljak, 5. listopada u 19 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Jacques Rancière će održati javno predavanje (na francuskom, uz simultani prijevod na hrvatski) na temu Upotrebe vremena - filmski momenti, u kojem će produbiti svoje analize odnosa vremena, umjetnosti i emancipacije. Ulaz na predavanje je slobodan sa besplatnim ulaznicama koje će se moći preuzeti u MaMi (Preradovićeva 18) i u MSU-u. Dan poslije, 6. listopada, na Akademiji dramske umjetnosti organiziran je razgovor studenata i ostale zainteresirane publike s Rancièreom.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.09.2015