Odnosi sveopće ovisnosti | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Odnosi sveopće ovisnosti

Centar za politike emancipacije organizira seriju predavanja pod zajedničkim nazivom Zaglavljeni na periferiji: analize procesa periferizacije i kritike tranzicijskog diskursa.

  • A
  • +
  • -

Nakon sloma državnog socijalizma, balkanska regija biva zahvaćena agresivnim procesima neoliberalne transformacije, prije svega u vidu privatizacije privrede, deregulacije tržišta i komodifikacije svih vrsta dobara te drastične polarizacije društva i koncentriranja političko-ekonomske moći u rukama vladajuće manjine. Ovi su procesi krajem prvog i početkom drugog desetljeća 21. stoljeća dodatno pojačani ekonomskom krizom koja je prešla put od američkog financijskog sektora, preko dužničke krize zemalja europske periferije i krize čitave eurozone, pa sve do dovođenja u pitanje daljnjih europskih integracija. Takozvane tranzicijske procese u Istočnoj Europi potrebno je nazvati pravim imenom – procesima periferizacije. Tamo gdje su krenula prije više od dva desetljeća, nekadašnja socijalistička društva odavno su već stigla: na mjesto (polu)periferije svjetskog kapitalističkog sistema gdje kapitalizam ni ne može izgledati drugačije od zaglavljenosti u odnosima sveopće ovisnosti spram zemalja kapitalističkog centra.

Program Zaglavljeni na periferiji, koji će se održavati u Domu omladine Beograda, cilja analizirati procese kapitalističke restauracije koji su proizveli periferizaciju privreda i društava istočnoeuropskih postsocijalističkih zemalja. Kroz seriju predavanja i razgovora inzistirat će se na kritici "tranzicijskih" i "eurointegracijskih" procesa iz perspektive ljevice, kako bi se osvijetlile postojeće pozicije i uloge ovih zemalja unutar globalnog kapitalizma, ali i promislile moguće alternative sadašnjem stanju.

Za sada su najavljena tri događanja, u ožujku, travnju i svibnju. Seriju predavanja 7. ožujka započinju Primož Krašovec, nezavisni istraživač, publicist i prevoditelj iz Ljubljane, te Asbjørn Wahl, povjesničar, sociolog i sindikalist iz Osla. Primož Krašovec govorit će o procesu periferizacije bivših jugoslavenskih zemalja uz osvrt na aktualne prosvjede protiv političkih elita koji i dalje potresaju Sloveniju, a Asbjørn Wahl održat će predavanje naslovljeno kao i njegova posljednja knjiga, Uspon i pad države blagostanja. U ovom će predavanju analizirati uzroke nastanka države blagostanja nakon Drugog svjetskog rata, neoliberalne ofanzive koja je uslijedila 70-ih godina te će se osvrnuti na događanja u Europskoj uniji danas.

Za travanj najavljene su gošće predavačice Ursula Huws i Catherine Samary, a u svibnju predavanja će održati Goran Musić i Michael A. Lebowitz. Seriju predavanja Zaglavljeni na periferiji organizira Centar za politike emancipacije u suradnji s Domom omladine Beograda i uz podršku fondacije Rosa Luxemburg.

KP / DOB

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.02.2013