Odrazi urbanog | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Odrazi urbanog

U Parizu, u galeriji Nouvel Organon, otvara se izložba Les Villes en reflexion umjetnica Tonke Maleković i Tanje Vujasinović.

FOTO: Michael Chen

  • A
  • +
  • -

Izložba će biti otvorena od 5. do 9. prosinca u pariškoj galeriji Nouvel Organon, a problematizira fenomene vezane uz urbane i društvene transformacije koje ostavljaju traga na gradskim teksturama i u vizurama gradova, ispričane kroz specifične lokalne primjere, no prepoznatljive na globalnoj razini.

Tonka Maleković predstaviti će društveno-umjetnički projekt iz 2013. godine, Krugovi u vrtu. Riječ je o privremenom socijalnom spomeniku divljim gradskim vrtovima i ruralno-urbanoj estetici i praksi koja polako nestaje u svom dosadašnjem obliku. 

U svom video radu Neisporučeni neoni gospodina Lackovića, Tanja Vujasinović kroz životnu priču velikogoričkog majstora neonskih reklama, govori o nestajanju neonske tehnologije iz javnog prostora, kao posljedici europskih energetskih regulativa i prelaska na led tehnologiju, te posljedično o mijenjanju vizualnog identiteta gradova. 

Tonka Maleković rođena je 1982. godine u Zagrebu. Radi u i sa javnim prostorom, a njezini projekti su site-specific te razvijen kao privremene instalacije i (participativne) akcije u urbanom okolišu. Izlagala je u Hrvatskoj i inozemstvu te je realizirala više od deset projekata u javnom prostoru. Živi i radi u Zagrebu.

Tanja Vujasinović rođena je 1974. godine u Zagrebu. Diplomirala je s Akademije primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine, a magisterij je završila na londonskom Central Saint Martins College of Art and Design. U umjetničkom radu oslanja se na razne medije, poput skulptura, instalacija, fotografija, videa i zvuka. Od 2000. godine članica je HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Izvor: Nouvel Organon

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 04.12.2014