Održiva institucionalna rješenja | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Održiva institucionalna rješenja

Kooperativa – regionalna platforma za kulturu organizira u Zagrebu konferenciju o održivom modelu međudržavne podrške regionalnoj suradnji.

FOTO: Charles Roffey

  • A
  • +
  • -

Glavni je cilj konferencije dati opći pregled perspektiva za razvoj dugoročnog, održivog modela transnacionalne institucionalne podrške suradnji civilnog društva u regiji. Predstavit će se i raspravljati o postojećim europskim trendovima, kao i o razvijenim institucionalnim praksama međudržavne potpore kulturnim i drugim akterima civilnog društva. Program će dati uvid u trenutni razvoj suradnje između kulturnih i drugih aktera civilnog društva u regiji, a uključit će i ključne izazove i korake daljnjeg razvoja regionalne suradnje. Predstavnike donositelja odluka i donatorskih institucija, stručnjake, kulturne i mnoge druge aktiviste i aktivistice civilnog društva iz regije i šire, kroz program konferencije potaknut će se na zajedničko promišljanje, raspravu i rad na održivim institucionalnim rješenjima za razvoj regionalne suradnje.

Konferencija započinje u petak, 5. prosinca, u MM centru Studentskog centra, u 9.30, a prvi će panel dati pregled europskih institucionalnih praksi transnacionalne podrške civilnom društvu na području kulture i drugim područjima u regionalnim okvirima. Govornici su Jiří Sýkora, Međunarodni Višegradski fond, Bratislava, Kristina Babić, Agencija lokalne demokracije i Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera, Umjetnička akademija, Osijek, a moderatorica Milica Pekić, Kooperativa.

Na drugom će panelu sudjelovati govornici koji predstavljaju različite udruge civilnog društva u regiji: Marina Ivandić, Baza za radničku inicijativu i demokraciju, Zagreb, Ivana Dragšić, Ploštad Sloboda, Skopje, Radomir Lazović, Ministarstvo prostora, Beograd, Žarko Trajanoski, Koalicija za seksualna i zdravstvena prava marginaliziranih zajednica, Skopje, Samo Selimović, Inicijativa za demokratski socijalizam, Ljubljana, Teodor Celakoski, Pravo na grad, Zagreb. Panel, osmišljen kako bi pružio uvid u suradnju između kulturnih i drugih aktera civilnog društva na lokalnim raznima, ali i u regionalnom kontekstu, te kako bi se predstavile mogućnosti za opipljive promjene kroz sinergističko djelovanje različitih aktera civilnog društva u zajedničkoj borbi za društvenu transformaciju, moderira Katarina Pavić, Kooperativa.

O trenutnim i budućim perspektivama regionalne suradnje na trećem će panelu govoriti Milica Pekić, Kooperativa, Jelena Pajović van Reenen, Vlada Republike Srbije, Ured za suradnju s civilnim društvom, Tamara Perišić, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Dea Vidović, Zaklada Kultura nova, Cvjetana Plavša Matić, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a moderatorica je Emina Višnić, POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Zagreb.

Program konferencije na engleskom i hrvatskom jeziku potražite na linkovima.

Izvor: Kooperativa – regionalna platforma za kulturu

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.12.2014