Održivi oblici kretanja | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Održivi oblici kretanja

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija organiziraju masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb.

12.03.2017 , Zagreb - Tehnički muzej

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija u nedjelju, 12. ožujka, organiziraju masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb s ciljem osvještavanja što većeg broja građana i vladajućih o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena. Ovo je prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj, kojim započinje val povezanih događanja u ostatku svijeta pod kapom pokreta Break Free i poziva se što veći broj građana i građanki da se pridruže.

Break Free from fossil fuels globalni je pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata održat će se niz mirnih prosvjednih akcija, kojima se zahtijeva svijet oslobođen od fosilnih goriva te prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve. Organizatori očekuju masovni odaziv biciklista u Zagrebu, a vožnja će biti pogodna za sve dobne skupine i nije natjecateljskog karaktera, već joj je svrha pokazivanje mnogobrojnosti podržavatelja ovakvog gradskog prijevoza. Snimke iz Zagreba bit će prikazane u svim svjetskim medijima koji izvještavaju o Break Free pokretu. 

Povorka će se nakratko zaustaviti ispred zgrade HEP-a, kako bi se pozvalo na prelazak ka obnovljivim izvorima energije i iskorištavanju blagodati Hrvatske, napose sunčeve energije koje imamo u izobilju. Transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi, glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš. Stoga je niskougljični razvoj gradova, koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu, ključan.

Prosvjedna vožnja započinje okupljanjem u 16 sati u dvorištu Tehničkog muzeja, gdje se održava izložba "Futurama Redux - Urban Mobility After Cars & Oil", a nakon prolaska kroz glavne prometnice Zagreba završava na nasipu kod kluba Močvara uz prigodni program. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.03.2017