Odsječeni od ostatka svijeta | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Odsječeni od ostatka svijeta

Crowdfunding kampanja udruge Zemljani - Are You Syrious? prikuplja sredstva za slanje deset tona donacija i dva tima udruge u Grčku.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: AYS

U Grčkoj je trenutno gotovo 50000 izbjeglica odsječeno od ostatka svijeta. Izbjeglice su smještene u kampovima po cijeloj zemlji, a najveći broj ih se nalazi u Idomeniju na graničnom prijelazu s Makedonijom. U većini kampova uvjeti su iznimno loši i nedostaje osnovnih stvari za život. 

Zemljani - Are you Syrious? udruga je nastala iz građanske inicijative za pomoć izbjeglicama duž čitave balkanske izbjegličke rute. U dosadašnjem radu, zahvaljujući brojnim građanima i donatorima koji su prepoznali i poduprli rad inicijative te brojnim volonterima pružena je pomoć tisućama obitelji u tranzitu prema sjeveru Europe, ali i onima koji su pogođeni neimaštinom ostali u ratnoj Siriji. U vrlo kratkom vremenu, građani i donatori iz zemlje i inozemstva prepoznali su udrugu kao pouzdanu organizaciju koja pomoć dostavlja izravno u ruke izbjeglica te kao nezaobilazan izvor informacija na izbjegličkoj ruti.

Više informacija o kampanji nalazi se na poveznici.

Već u prvom danu kampanje prikupljena su sredstva za slanje kontejera, a na današnji je dan potrebno još 10 posto sredstava da bi uz kontejner u Grčku otputovala i dva tima udruge Are You Syrious.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.03.2016

VEZANE VIJESTI

Onemogućena sloboda kretanja

Piše: Martina Domladovac
U trenucima zatvaranja granica i sve brutalnijih kršenja ljudskih prava izbjeglica, građani poručuju Europskoj uniji da se treba sramiti svojih nehumanih odluka.

Politička, moralna i pravna kapitulacija

Piše: Martina Domladovac
Sporazumom Turske i EU te zatvaranjem balkanske rute, svjesno je ugroženo na tisuće života izbjeglica, a takva politika isključivo je u interesu krijumčara.

Dok čekamo nastavak puta...

Pripremila: Matija Mrakovčić
Dječja knjižnica u koferu stigla je u kamp u Slavonskom Brodu kako bi djeci koja se tamo nalaze, kao i njihovim roditeljima, barem malo uveselila teške izbjegličke dane.