Odsutnost kao preduvjet komunikacije | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Odsutnost kao preduvjet komunikacije

Film 52 tjedna nastajao je godinu dana u sklopu projekta troje autora - fotografkinje Jelene Janković, glazbenika Ivana Kapeca i vizualnog umjetnika Vladimira Končara.

30.06.2016 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

52 tjedna je eksperiment koji odsutnost postavlja kao preduvjet komunikacije. Poput dnevničkih zapisa on pokušava stvoriti dijalog kroz nepovezane prizore, pretočiti impresije u zvučne slike. Vrijeme je neuhvatljivo - ono je nosioc stvaranja i okvir koji ograničava. Putovanje koje predstoji je proces promatranja, otkrivanja i razgovora, čije vizualne točke možda već na neki način i postoje.

Projekt je započeo 1.12.2014. godine i trajao je do 1.12.2015. Svaki tjedan, Jelena i Vladimir neovisno jedno o drugome snimaju jedan kadar, svaki u svom mediju (fotografija, film), koje zatim međusobno šalju svake nedjelje. Vladimir bi zatim montirao kadar fotografije s filmskim kadrom u novonoastali filmski segment u trajanju od 35 sekundi. U tom filmskom segmentu, statični fotografski kadar traje 10 sekundi dok filmski kadar traje 25 sekundi.

Nova sekvenca od 35 sekundi u nedjelju navečer proslijeđuje se Ivanu koji u narednih tjedan dana komponira glazbu za novonastalu sekvencu. Dodavanjem glazbene kompozicije kadru novonastala sekvenca se tjedno objavljuje na vimeo kanalu.

Projekt je vremenski trajao 52 tjedna (jedna godina), a nakon godinu dana svi kadrovi tvore ekspermintalni film u trajanju od 30 minuta. 

Jelena Janković rođena je u Beogradu 1985. godine. Diplomirala je na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum. Nakon fakulteta nastavlja četverogodišnju specijalizaciju za umjetničku fotografiju u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka kod poznatoga beogradskog profesionalnog i umjetničkog fotografa Aleksandra Radoša. Svoj rad počinje kao dokumentarna fotografkinja. Ljubav prema glumi, plesu i pozornici uvodi je u kazališnu fotografiju, a od 2010. i u suradnju s Bitef teatrom. Surađujući s Bitef dens kompanijom aktivno istražuje estetiku plesne fotografije te postaje službena fotografkinja Bitef festivala. Godine 2013. fotografiju spaja s dizajnom. Od 2014. kao fotografkinja radi na igranom filmu. Iste godine započinje pedagoški rad s najmlađima, vodeći kreativnu fotografsku radionicu u sklopu Dečijeg kulturnog centra Majdan. Autorica je fotografija u 25 kazališnih produkcija. Višestruka je dobitnica nagrada, uključujući prvu nagradu za umjetničku fotografiju na manifestaciji NOĆI MUZEJA 2010. i 2013. te FIAP plaketu STERIJINOG POZORJA za kazališnu fotografiju 2011. Godine 2013. nagrađena je za umjetničku fotografiju na manifestaciji Photographic Angle’s Competition FACES u Velikoj Britaniji. Godine 2015. osvaja prvu nagradu na međunarodnom festivalu Rovinj Photodays 2015. u kategoriji Moda. Trenutno živi i radi na relaciji Beograd - Zagreb.

Ivan Kapec, gitarist i kompozitor, aktivno se bavi jazzom i elektroničkom glazbog od 90-ih. Svirao je u brojnim hrvatskim jazz ansamblima, a 2001. osniva vlastiti trio s kojim snima dva albuma, “Lancun” i “Bava”. Također je osnivač multimedijalne skupine “Trianguli Zona” s kojom nastupa na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2009. vodi space jazz band Capisconne , a zajedno s DJ Laboshom autor je projekta “Loop Chamber Music”, a s Borko Rupenom elektro-akustičnog improvise dua “Sonic Diptych”. EP “Activity”, sastava Capisconne objavljen je za meksičku net etiketu “Breathe Compilation“. Taj album svrstan je među pet najboljih Creative Commons albuma u 2009. Godine 2011. surađuju s rumunjskim etno ansamblom “Anton Pann Band” iz čega je nastao album “Emerging Landscapes”. 2014 Capisconne objavljuje hvaljeni album “Time traveling”, za koji je opširnu bilješku na CD-u napisao novinar portala “All About Jazz” John Kelman. Londonski label Dubmission uvrstio je tri Kapecove elektronske skladbe u kompilaciju “Next dubmission”. Njegove skladbe, među ostalima, izvodili su Big Band HRT-a, multiinstrumentalist Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar. Ivan je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD, Češkoj, Turskoj i Italiji. Trenutno vodi sessione electro-jazza pod nazivom „Sunrise Sessions“ kao novu platformu za razvoj kreativne scene improvise glazbe u Hrvatskoj. 

Vladimir Končar (Bjelovar, 1978.) je interdisciplinarni vizualni umjetnik i dizajner. Studirao je dizajn na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Od 2001. do 2004. član je umjetničke strip grupe Divlje oko. Godine 2004. postaje član HDD-a, a 2005. član ULUPUH-a, sekcija multimedije i intermedije. Jedan je od osnivača multimedijalnog dizajn studija Revolucija, u kojem od 2003., radi kao kreativni i umjetnički direktor. Član je multimedijalnog sastava “Trianguli zona” s kojom je nastupao na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. U suradnji s tvrtkom Muze, Studiom Cuculić i Studiom Klinika oformljuje Kreativni klaster koji kroz svoje djelovanje radi na interdisplinarnim i multimedijalnim projektima postava muzeja te na razvoju suvremenih centara za posjetitelje poput Ivanine kuće bajke u Ogulinu, Kuće za Brodice na Brijunima i dr.). Autor je niza eksperimentalnih filmova s posebnim fokusom na formu plesnog filma gdje intenzivno surađuje s Mašom Kolar. Dosad je izlagao i učestvovao na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad na području dizajna dobio je niz nagrada, a radovi su mu objavljeni u različitim renomiranim publikacijama za umjetnost i dizajn.

Projekcija eksperimentalnog filma 52 tjedna održat će se u u četvrtak, 30. lipnja u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, u dvorani Gorgona. Nakon projekcije u kratkom razgovoru i predstavljanju projekta sudjeluje Nikica Gilić i autori. Razgovor moderira Branislav Oblučar.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.06.2016