Odvaži se znati | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Odvaži se znati

Tri zagrebačka kulturna instituta 14. i 15. prosinca organiziraju dvadesetčetverosatno događanje naslovljeno Filozofija danju i noću.

Francuski institut, Goethe-Institut Kroatien i Multimedijalni institut u subotu i nedjelju, 14. i 15. prosinca, organiziraju u Zagrebačkom kazalištu mladih, Kinu Europa, Medijateci Francuskog instituta i Zagrebačkom plesnom centru dvadesetčetverosatno događanje naslovljeno Filozofija danju i noću, kratki ali intenzivni nagovor i upoznavanje s filozofijom u različitim formatima i medijima.

Središnji segment programa čini kolokvij Misliti-sa. Trojica istaknutih i međunarodno zapaženih filozofa, Alexander García-Düttmann, Marc Crépon i Peter Szendy, izlagat će o odnosu francuskog i njemačkog mišljenja kao pitanju koje je bitno odredilo izgled suvremene filozofije, pa i na svjetskoj razini. Pored uže zahvaćenih filozofskih tema, rad sve trojice sudionika doticao se pitanja politike (ne)prijateljstva, rata i mira te kozmopolitanizma, što će biti važna točka u diskusijama.

Pored klasičnog govornog formata filozofskog skupa održat će se i speed-dating Sve što ste htjeli znati o filozofiji… i čitanje s Ankicom Čakardić i Marom Dariom Cojocaru, a u formi sesije bit će predstavljen inovativan i zabavan projekt Kant za pod ruku, 3D radionica s Hannom Depnerom, koji misaone konstrukcije čuvenog filozofa približava 21. stoljeću.

Dan će postati noć na ponoćnoj projekciji filma Povijest moje smrti španjolskog redatelja Alberta Serre, pobjednika ovogodišnjeg filmskog festivala u Locarnu. Filmski susret Casanove i Drakule, pitanje nasilja i revolucije, starog i novog bit će iduće jutro povod za filozofski doručak s Gilom Anidjarom koji se bavi poviješću krvi kao polazištem jedne bespoštedne kritike kršćanstva.

Da ne ostane sve na govoru i slikama filozofije pobrinut će se Barbara Morgenstern koja će na koncertu svojom berlinskom, slatkom tišinom obaviti Filozofiju danju i noću.

Cjelovit program događanja potražite na službenim stranicama Multimedijalnog instituta.

Izvor: mi2

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.12.2013