Ogoljavanje manjinske pozicije društva | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Ogoljavanje manjinske pozicije društva

Trogodišnji format UrbanFestivala nastavlja se performansom Šapći, pričaj, pjevaj, viči umjetnice Željke Blakšić.

  • A
  • +
  • -

Preispitujući kako se glazbom mogu artikulirati klasne i rodne podjele u društvu, Željka Blakšić je u suradnji s lokalnim aktivistima, nezavisnim novinarima i umjetnicima sastavila protestne pjesme kojima ogoljuje manjinske pozicije društva. Zastupajući istovremeno različite aspekte iste borbe - obespravljene radnice, mladi koji gube pravo na obrazovanje i osobe koje odudaraju od heterosekusalne normativnosti - Šapći, pričaj, pjevaj, viči koristi glazbu za nove valove mobilizacije i širi repertoar političke borbe. U formi dječje igre i pjesmica djevojčice u dobi između 10 i 12 godina izvode performans u javnom prostoru razbijajući uvriježene stereotipe da djeca ne mogu razumjeti što se događa u njihovom okruženju i da su djevojčicama namijenjene tradicionalno ženske (pre)okupacije vezane za privatnu, a nikako javnu sferu. Umjetnički postupak u kojem slabiji - dijete, još k tome djevojčica – zastupa slabijeg  manifestiran u odabiru teme, forme i izvođačica, izvrće uobičajene pozicije i time otvara pitanja o uvriježenim, često nevidljivim mehanizmima dominatne ideologije kojima su svakodnevno izloženi najmlađi članovi društva. Performans ima i naglašen edukativni karakter, s obzirom da u procesu pripreme umjetnica konfrontira djevojčice s drugačijim poimanjem društva u kojem se različite forme represije javno osuđuju, a zahtjeva jednakost i aktivno sudjelovanje u odlučivanju o javnim pitanjima.

Na stihovima su surađivali Barbara Matejčić, Petra, Marko Pogačar, Selma Banich, Crvena akcija, Hrvoje Jurić, Marko Marković, Adam Semijanac i Vlatka Blakšić, dramska pedagogignja je Maja Katić, suradnik za glazbu Igor Lumpert, dizajn potpisuje Vlatka Blakšić, a projekt je ostveren u suradnji s Dječjim kazalištem Dubrava.

Željka Blakšić, a.k.a. Gita Blak (1982., HR) vizualna je umjetnica koja živi i radi u New Yorku. Istražuje periferna područja različitih medija, često kombinirajući zvuk, video i performans. Izlagala je između ostalih u New York City Centar Video Gallery, The Khyber Centre for the Arts u Kanadi, The Kitchen and Harvestworks Digital Media Arts centru NY, The Czech Centre NY itd. Dobitnica je DISTRICT Kunst und Kulturförderung nagrade za ženske autorice, nagrade New York Fondation for the Artist Mentoring Program i nagrade Paula Rhodes Memorial.

Performans će se održati 6. rujna u 12 sati kod križanja Jurišićeve i Petrinjske ulice, 7. rujna u 12 sati na Dolcu, 10. rujna u 12 sati u Varšavskoj, 12. rujna u 12 sati na Kvaternikovom trgu te 14. rujna u 12 sati na Starom placu u Dubravi (Cerska, kod Dječjeg kazališta Dubrava).

 U 12 godina trajanja UrbanFestivala, brojni su se projekti i intervencije držali na različitim zagrebačkim trgovima, a temi trga u cjelosti je posvećeno novo festivalsko izdanje, prvi put formatirano kroz trogodišnji period. Trajanje od 2013. do 2015. omogućuje dulje istraživanje fenomena trga i njegovu refleksiju u današnjoj dominaciji neoliberalne paradigme koja rastače potencijal grada za političku mobilizaciju, kao i za razvijanje umjetničkih i drugih suradničkih projekata kroz više faza. Naslovom Natrag na trg! UrbanFestival13 direktno se referira na istoimeni dokumentarni film Petra Loma u kojem autor prati nekoliko politički angažiranih priča stanovnika postrevolucionarnog Egipta. Imajući na umu demonstracije na trgu Tahrir, ali i borbu za očuvanje javnog prostora na Cvjetnom trgu u Zagrebu namjera je istražiti koje su političke i ekonomske promjene utjecale na transformaciju političke funkcije te urbanističke jedinice. Pitajući se koji su mogući načini ponovnog prisvajanja trga kao javnog prostora i mjesta političke konfrontacije istražuju se trgovi u različitim dijelovima Zagreba. Kroz radionice i umjetničke izvedbe od lipnja do prosinca 2013. u prvoj etapi projekta otvaramo prostor za ponovno preispitivanje funkcije trgova na kojima je trend privatizacije javnog prostora očit i već notoran, kao i za pronalaženje novih punktova i novih načina djelovanja.

Ovogodišnji program uključuje performans Spomenik protestu Marka Markovića koji će se održati 13. rujna na trgu Franje Tuđmana, radionica Vježbanje nenastanjivih prostora koju će od 21. do 27. listopada voditi Selma Banich te performans Prva internacionala šoping centara skupine LIGNA o čijem ćemo datumu izvedbe biti obaviješteni naknadno. 

Organizator UrbanFestivala je [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture, a kustosice su Ivana Hanaček i Ana Kutleša

Izvor: BLOK

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.09.2013