Ogulinska bajka | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Ogulinska bajka

Za Europski muzej godine nominirana je Ivanina kuća bajke, baš na stotu obljetnicu prvog izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

  • A
  • +
  • -

Za nagradu Europski muzej godine 2016 (EMYA 2016), koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe u sklopu Europskoga muzejskog foruma (EMF), nominirano je 49 europskih muzeja iz 24 države. 

Od muzeja iz regije nominirani su Galerija 11/07/95 iz Sarajeva, Muzej Hercegovine iz Mostara, Galerija Matice srpske iz Novog Sada, Narodni muzej Valjevo, Gradski muzej Vukovar te, kao iznimka od tradicionalnih, nacionalnih ili memorijalnih orijentacija muzeja, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke u Ogulinu, baš u godini stote obljetnice prvog izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić koje su, prema autobiografiji, duboko prožete njenim rodnim gradom Ogulinom.

Ogulinska priča započinje 2006. godine izradom razvojno istraživačkog projekta kulturnog turizma Ogulin - zavičaj bajke u kojemu su Ogulinski festival bajke i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke zamišljeni kao stupovi razvoja "jedne sasvim posebne destinacije kulturnog turizma u kontinentalnom dijelu naše zemlje", kako piše na njihovim službenim stranicama. Projektnu ideju i studiju izradila je Dragana Lucija Ratković Aydemir iz tvrtke Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje projektima u kulturi i turizmu iz Zagreba, a naručitelj i nositelj projekta je Turistička zajednica Grada Ogulina s direktoricom Ankicom Puškarić. Prvi je Ogulinski festival bajke organiziran još u lipnju 2006. godine (kreativni direktor Željko Zorica), koja je označila i početak suradnje s dizajnerskim Studijom Cuculić i ilustratoricom i dizajnericom Srđanom Modrinić (BooBoo Tannenbaum), zaslužnima za vizualni identitet projekta i njegovih sastavnica. Sljedeće godine timu se priključuje i Studio Revolucija iz Zagreba koji sudjeluje i u oblikovanju Centra Ivanina kuća bajke otvorenom krajem 2013. godine u kompleksu starog Frankopanskog dvorca.

Godine 2015. europsku nagradu za dizajn, European Design Awards, osvojilo je Čarobno zrcalo iz Ivanine kuće bajki, interaktivna instalacija koju je Studio Revolucija izradio za stalni postav izložbe. Instalacija "otkriva" unutarnji čarobni lik onoga tko se u njemu ogleda, a analizirajući visinu posjetitelja i boju njegove odjeće generira čarobni lik koji posjetitelj nosi u sebi i kojeg kao sliku može dobiti za uspomenu izlaskom iz muzeja.

Dobitnik nagrade EMYA 2016 bit će proglašen na svečanosti od 7. do 9. travnja u San Sebastijanu u Španjolskoj.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 31.03.2016

VEZANE VIJESTI

Priča o Ivani i ovima oko nje

Piše: Matija Mrakovčić
Dopustite djeci da se u prvom susretu s muzejom ne ustručavaju u zvukovima, pokretima i dodirima. Ponašali bi se jednako kao i u Ivaninoj kući bajke.

Recite nam što mislite o izložbi

Piše: Matija Mrakovčić
U Liverpoolu, gradu s veoma visokom nezaposlenošću, stanovništvom manjem od Zagreba, postoji devet muzeja i svi imaju istaknutu društvenu ulogu.

Nove tehnologije za kulturnu baštinu

Piše: Matija Mrakovčić
Muzeji mogu biti dinamično i edukativno okruženje u kojem profesionalci i posjetitelji koriste dostupne digitalne alate za istraživanje zbirki na nove i kreativne načine.