Oki u Rimu | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Oki u Rimu

U organizaciji udruge Kazimir iz Splita i talijanskog filmologa Piera Pala u Rimu se održava filmska retrospektiva medijskog umjetnika i filmskog autora Dana Okija.

Retrospektiva uključuje pet filmskih programa koji će se prikazati u dvanest termina. Filmovi uključuju tri dugometražna igrana filma: Mrak (2011), Predstava (2010) i Oxygen4 (2004), te dva programa eksperimentalnih filmova nastalih u razdoblju od 1988. godine do najnovijeg filma Waxwork iz 2013. godine.

Dan Oki će 24. siječnja održati predavanje u Homevideu u Rimu, u organizaciji kustosice Sarre Brill, a retrospektiva njegovih filmova bit će prikazana od 25. do 27. siječnja u Cinema Filmstudio.

Dan Oki (Slobodan Jokić) rođen je u Zadru, 1965. godine. Svoje prve foto izložbe i eksperimentalne filmove realizira u Zagrebu od 1987. do 1989. godine za vrijeme studija politologije i novinarstva na sveučilištu u Zagrebu gdje i diplomira 1989. godine. Od 1991. do 1993. studira film i video na De Vrije Academie u Den Haagu u klasi profesora Fransa Zwartjesa. Godine 1996. završava magistarski studij iz medijskih umjetnosti na Hogeschool voor de Kunsten u Arnhemu. Od 1997. do 1999. studira na postdiplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institute u Amsterdamu. Predaje kao izvanredni profesor na području filma i video umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kao gostujući profesor na mnogim akademijama u Europi. Živi i radi u Splitu. Svoje filmove i galerijski artikulirane radove prezentirao je na festivalima, u galerijama i muzejima u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji. Njegovi radovi se nalaze u domaćim i međunarodnim kolekcijama renomiranih institucija na području medijskih umjetnosti, kao i u privatnim kolekcijama. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Izvor: HAVC

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.01.2013