Okret potpora | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Okret potpora

Osam nezavisnih organizacija aktivnih na zadarskoj kulturnoj sceni oformile su suradničku platformu.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Oformljene u suradničku platformu nazvanu Okret potpora, osam zadarskih udruga, Zadar snova, Šigureca, Teatro VeRRdi, Eko Zadar, Zadarski plesni ansambl, Teatar Dragon, Mavena i Porat, potpisivanjem sporazuma o suradnji s nacionalnom Zakladom Kultura nova, predstavilo je novu organizaciju nezavisne kulture i civilnog društva. U rad platforme kao stručni suradnici uključeni su Željka Tonković i kolege s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru te Zadarsko društvo arhitekata, a platforma poziva na pridruživanje organizacija i partnera kao i drugih platformi.

Kao glavni problem građanske kulturne scene ističu neprepoznavanje civilnog društva kao društveno-ekonomskog kapitala zajednice i nedostatak strateškog promišljanja ulaganja u kulturu, neadekvatna valorizacija rada nezavisnih organizacija i nepostojanje autonomnih prostora za produkciju i izvedbu suvremenog kulturnog i umjetničkog sadržaja. Ciljevi platforme jesu puna afirmacija nezavisne scene i suvremenih umjetnosti u kulturno tkivo grada, promocija i uvažavanje doprinosa nezavisnih organizacija kao vitalnih aktera u kreaciji društvenog života, analiza statusa i uporabe javnog prostora te stalni društveno-umjetnički program.

Platforma Okret potpora svojim djelovanjem želi aktualizirati poziciju i ulogu nezavisne kulturne scene grada te važnost prepoznavanja suvremene kulture i umjetnosti kao razvojnih resursa. Juraj Aras, stalni član zadarskog Kazališta lutaka i utemeljitelj umjetničke organizacije Teatro VeRRdi, članice platforme Okret potpora, ističe da je nezavisna zadarska scena ''periodički vidljivija, pa onda opet manje vidljiva, a premda je devedesetih još imala suradnički odnos s institucionalnom scenom, s vremenom ta su se vrata zatvorila. Ako je dijaloga između ureda za kulturu i nezavisnih aktera i bilo, sada ga više uglavnom nema. Sredstva se odobravaju prema zatečenom stanju bez strategije i ozbiljnijeg vrednovanja''. Do ''okrupnjivanja'' udruga došlo je tako da su se organizacije godinama periodički skupljale i to uglavnom oko mogućnosti stvaranja centra nezavisne kulture, zajedničkog i prepoznatljivog prostora izvedbe i pripreme te bi se vraćale individualnom djelovanju nakon što bi iscrpile sve mogućnosti. Ovaj put, u nadi da će inicijativa uspjeti na dulje vrijeme, potpisan je sporazum o suradnji s nacionalnom Zakladom Kultura nova, a stalno je usmjerenje ove inicijative osnivanje i osnaživanje centra nezavisne kulture koji bi bio logistički i financijski situiran.

Okret potpora najavljuje i društveno-umjetnički program pod nazivom POP UP festival. Smisao sadržan u akronimu naslova POP UP festival, Platforma Okret potpora – Urbane produkcije, svoj koncept pronalazi u nenajavljenim događanjima kao sredstvima intervencije na uočene nedostatke u vidu iskoč-doza potrebnog kulturnog sadržaja. Sastav iskoč-događaja nije samo umjetničke prirode već podrazumijeva i javne rasprave na akutne teme, društvene akcije, intervencije ili bilo koje druge forme javnog dijaloga. Prva manifestacija koja ''neočekivano dolazi i rješava stvar'' jest kultni umjetnik ex-Yu prostora osamdesetih, kantautor, frontmen legendarne grupe Buldožer, performer, aktivist, voditelj kluba MKSMC u Kopru: Marko Brecelj. Multimedijski program Dan kulturne žalosti! u sklopu Prve prijateljske ofenzive Marka Brecelja na Republiku Hrvatsku odvit će se u bivšem prostoru Kazališta lutaka Jazine, u petak, 8. veljače s početkom u 21 sat.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.02.2013