Okrutna stvarnost marginalizacije | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Okrutna stvarnost marginalizacije

Predavanjem "Periferne države i kako preraspodijeliti uzimanjem" iLiana Fokianaki ukazuje na geografije perifernih europskih zemalja s ciljem drugačijeg pogleda na nametnute kanone.

21.11.2017 , Zagreb - Galerija Nova

Nakon prekarnosti #3: Periferne države i kako preraspodijeliti uzimanjem tema je predavanja koje iLiana Fokianaki drži u Galeriji Novoj u utorak, 21. studenog u 19 sati.

Odmičući se od lokalnoga konteksta Atene, kustosica i spisateljica iLiana Fokianaki ukazat će na geografije perifernih europskih zemalja s ciljem drugačijeg pogleda na nametanja zapadnjačkog kanona. Za Fokianaki, fokusiranje na zemljopisne lokalitete otkriva zanimljive faktore koji diktiraju modus operandi kulturnog stvaralaštva i radnika u kulturi. Promatrajući jedan od primjera, Grčku, kao i njezine povijesti i ostavštine sve do današnje akutne osmogodišnje financijske krize, postavljat će pitanja o suverenosti, kako s pozicije kulturnog radnika države u rasulu tako i s pozicije umjetnosti u svjetlu nedavnih poziva da se umjetnost, institucije i radnici demoderniziraju i dekoloniziraju.

Europski je kontinent u posljednjih 30 godina bio svjedokom trajne dezintegracije moći mnogih svojih nacionalnih država, kao i zamagljivanja ciljeva i želja onoga što je Unija bila. Od teorija Hanne Arendt o nacionalnoj državi i pojmu državljanstva do današnje okrutne stvarnosti marginalizacije, rasizma i ultranacionalizma: gdje leži učinak umjetnosti u redefiniranju pojmova poput državnosti, državljanstva i suverenosti kada djeluje u državama koje imaju sve manje moći?

Kako možemo danas promatrati te stvarnosti kroz društveno i politički angažirane umjetničke prakse te koja pitanja proizlaze po pitanju učinka umjetnosti da povrati prostor izuzeća koji je nacionalna država stvorila? Može li ono imaginarno iz umjetnosti artikulirati novu koncepciju državljanina i države? I kako možemo osmisliti novu koncepciju državnosti i državljanstva ako ne riješimo glavna ograničenja koja stvara tlo kojim koračamo?

iLiana Fokianaki je spisateljica i kustosica koja živi u Ateni i Rotterdamu. Od početka je kustosica 2017. umjetničkog centra Extra City Kunsthal u Antwerpenu. 2013. je osnovala State of Concept Athens, prvu neprofitnu instituciju u Ateni koja promovira grčke i međunarodne umjetnike putem samostalnih izložbi, ali i poziva međunarodne kustose da organiziraju izložbe koje komentiraju trenutnu sociopolitičku situaciju. State of Concept je između ostalih izlagao radove umjetnika poput Filipe Cesar, Keren Cytter, Taus Mahačeve, Laure Prouvost i Hito Steyerl. Institucija se također koncentrira na pedagoški program koji grčkim studentima umjetnosti i umjetnicima putem besplatnih konzultacija omogućava daljnje studiranje i razvoj njihovih projekata. Također djeluje kao otvorena platforma koja ugošćuje kustose i umjetnike na govorima, događanjima i prezentacijama. Početkom 2016. s Antonijom Alampi osnovala je Future Climates, platformu čiji je cilj predlagati ostvarive budućnosti za male organizacije suvremene umjetnosti i kulture, a koja se predstavila u Ateni prvim poglavljem The School of Redistribution od ožujka do listopada 2017. šestomjesečnim programom novih umjetničkih produkcija, predavanja i radionica. Drugo poglavlje Graduating by Numbers održava  se u Parizu u KADISTu 23. studenog.

Više potražite ovdje

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.11.2017