Oktobarski salon: Pitanja bez konačnih odgovora | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Oktobarski salon: Pitanja bez konačnih odgovora

Od poziva na revoluciju do problematike tijela, radovi Oktobarskog salona bave se različitim aspektima politike svakodnevnog života unutar feminističkog koncepta.

  • A
  • +
  • -

Oktobarski salon (OS) u Beogradu, najveća međunarodna manifestacija suvremene umjetnosti u Srbiji, bit će održan od 11. listopada do 17. studenog u bivšoj zgradi Kluza, sada Zepter expo centru. Postav i predstavljanje radova četrdesetak umjetnika, umjetnica i umjetničkih skupina koji se bave različitim aspektima politike svakodnevnog života unutar feminističkog koncepta kustoski su osmislile članice kolektiva Red Mind(e)d, odnosno Danijela Dugandžić Živanović, Katja Kobalt, Dunja Kukovec i Jelena Petrović.

U rasponu od poziva na revoluciju, preko problematike nasilja, do ženskog tijela, radovi na 54. OS raspoređeni su na tri kata bivše robne kuće na uglu Masarykove i Resavske ulice, jednog od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture iz prvog desetljeća 20. stoljeća, ustupljene bez naknade Kulturnom centru Beograda, organizatoru Salona.

Na otvaranju 54. OS umjetnica Alexis O' Hara izvest će performans Obrambeni mehanizmi za ugrožene vrste, a 12. listopada bit će održani predavanje-performans Hito Steyerl Sanjala sam: politika u doba masovne umjetničke produkcije i performans Ja sam opasan, ubijte me pred očima moje djece dubrovačkog umjetnika i direktora riječkog MMSU-a Slavena Tolja. Tijekom studenog su predviđeni performansi Amle Suljević Bosančica (žensko pismo) i Lale Raščić (Prokleta brana, Put u kutiji i Bilo koji objekat).

Na izložbi, između ostalih, sudjeluju Milijana Babić, Jasmina Cibic, Lana Čmajčanin, Ines Dužak, Efemerki - Dragana Zarevska i Jasna Dimitrovska, Roza El-Hasan, Gozde Ilkin, Adela Jušić, Margareta Kern, Angela Melitopulos i Mauricio Lazarato, Dina Rončević i Muzej ne-participacije.

Oktobarski salon predstavlja i Živi logor smrti (Living Death Camp), projekt koji proučava mnogostruke odnose dva koncentracijska logora u bivšoj Jugoslaviji i probleme u vezi s prisjećanjem na njihovu povijest. U tom projektu sudjeluju Forenzička arhitektura (Centar za istraživačku arhitekturu, Sveučilište Goldsmiths u Londonu), Grupa Spomenik i projekt Četiri lica Omarske te povjesničar kulture i pisac Robert Jan Van Pelt (Škola arhitekture, Sveučilište Waterloo u Ontariju).

Nazivom Niko ne pripada tu više nego ti kojim poziva publiku na aktivno sudjelovanje u programu, 54. Oktobarski salon ujedno je i provokacija svima da samostalno iščitaju predstavljene radove kojima su kustosice željele postaviti pitanja o današnjici, bez pružanja konačnih odgovora.

Više potražite na službenim stranicama Oktobarskog salona.

Izvor: seecult.org / Fotografija: Zoran Žestić

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.10.2013