Okupacija festivala | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Okupacija festivala

Šest hrvatskih filmova bit će prikazano u službenom programu 48. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary.

  • A
  • +
  • -

Čak šest hrvatskih naslova bit će prikazano u službenom programu 48. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary koji je započeo u petak, 28. lipnja, a trajat će do subote, 6. srpnja.

U natjecateljskom programu bit će prikazani domaći filmovi Svećenikova djeca i Gangster te voli te svjetske premijere triju manjinskih koprodukcija. Adria Blues redatelja Miroslava Mandića je slovensko-hrvatska koprodukcija, a hrvatski koproducent mu je Propeler Film. Dvojina redatelja Nejca Gazvode je slovensko-dansko-hrvatska koprodukcija, a hrvatski koproducent filma je Studio dim. Treći je film u ovoj selekciji Baršunasti teroristi, novi film slovačkog dokumentarista Petera Kerekeša nastao u suradnji s Ivanom Ostrochovským i Pavolom Pekarčíkom, a radi se o slovačko-češko-hrvatskoj koprodukciji čiji je hrvatski koproducent Nukleus film.

U natjecateljskom programu dokumentarnog filma bit će prikazan Gangster te voli, dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića u produkciji Restarta i Fade In-a o bračnom posredniku iz ruralnih dijelova Hrvatske koji iza sebe ima brojne uspješno spojene veze. Film je premijerno prikazan na festivalu ZagrebDox 2013 gdje je izazvao veliki interes medija i osvojio HT Nagradu publike.

Uz pet hrvatskih filmova u trima natjecateljskim programima, u nenatjecateljskom dijelu službenog programa Povratak korijenima svoju će svjetsku premijeru imati i Okupacija, 27. slika, dugometražni dokumentarni film redatelja Pave Marinkovića. Nastao u češko-hrvatskoj produkciji, radi se o političkom dokumentarcu o Okupaciji u 26 slika, kontroverznom filmu Lordana Zafranovića iz 1978. godine koji je u vrijeme svoje premijere izazvao niz oprečnih reakcija, a svoju je međunarodnu premijeru imao u službenom natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu.

Raspored prikazivanja hrvatskih filmova u programu 48. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary potražite ovdje.

Izvor: HAVC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.07.2013