Okupacija kratkog metra | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Okupacija kratkog metra

Ove će godine posjetitelji Tabor film festivala imati priliku upoznati najbolje kratkometražne filmove iz Bugarske, Kosova, Estonije i Italije.

Ujkan Hysaj, Kolona, 2012.

Ovogodišnji, 12. Tabor film festival traje od 10.-15. lipnja, a svoje će filmsko hodočašće započeti otvorenjem u Mariji Bistrici, nastaviti projekcijama u jedinom županijskom kinu u Zaboku te završnicu imati za vikend u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću

Osim glavnog programa – filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji koji se natječu za taborske trofeje i novčane nagrade, važan segment Tabor film festivala je uspostavljanje i njegovanje dobrih međunarodnih festivalskih veza, pa tako svaki film koji se nađe u konkurenciji ima prilike i proputovati svjetskim festivalima. Jednako tako, Tabor u svome popratnom programu ugošćuje strane festivale i kinematografije. 

Tako će ove godine posjetitelji Tabor film festivala imati priliku upoznati najbolje kratkometražne filmove iz Bugarske, Kosova, Estonije i Italije. 

Iz Bugarske nam filmovi dolaze ravno iz ljetne rezidencije rumunjske kraljice Marije - In the Palace je, naime, naziv festivala koji se održava u nekadašnjoj palači a današnjem kulturnom centra u gradu Balčiku na obali Crnog mora, svake godine okupljajući preko 3000 filmskih naslova. Najbolje s tog festivala gledat ćemo na ovogodišnjem Taboru, a selekciju programa za taborsku publiku napravio je Tsanko Vasilev

Kosovski filmovi posebnu pozornost privlače i zbog činjenice da je financiranje filmova tamo teže nego drugdje, pa mnoge filmske priče ostaju neispričane. Osam filmova koje ćemo gledati na Tabor film festivalu izbor su nagrađivanih filmova među kojima je i Kolona Ujkana Hysaja, najnagrađivaniji film u povijesti Kosova. Tematski, ovi su filmovi uglavnom inspirirani ratom na Kosovu i njegovim društvenim, ekonomskim i ostalim posljedicama, a program će publici predstaviti redatelj filma Čija je to zastava? Bariş Karamuço, ujedno i jedan od članova ovogodišnjeg žirija.

Dok će estonski novi val biti predstavljen s nekoliko filmova različitih žanrova većinom nastalih u produkciji Baltic Film and Media School iz Talinna koje je izabrao direktor festivala Sleepwalkers Peter Murdmaa, od prošlogodišnjih taborskih gostiju iz Forlija - Sedicicorto International Film Festivala - stiže selekcija najnovijih talijanskih kratkometražnih filmskih uradaka. Već poznati program Europske filmske akademije pod nazivom Short Matters! donosi filmove iz nekoliko europskih regija koji su prošle godine nominirani za ovu prestižnu nagradu. 

Hrvatska kinematografija u popratnom programu biti će zastupljena kroz jednu zanimljivu suradnju s odjelom Hrvatskog filmskog arhiva pri Hrvatskom državnom arhivu. Čarobnjaci,  Dvije seke i Blago kući gdje se žena uči, naslovi su filmova snimljenih za potrebe Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, koja je bila poznata po sustavnoj produkciji namjenskih filmova i okupljanju profesionalnih ekipa snimatelja i redatelja u inače hirovitom hrvatskom filmskom stvaralaštvu dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća. Ovi su filmovi značajan doprinos domaćoj kinematografiji, ali i vrijedan dokument jednog vremena i zasigurno će zabaviti današnju publiku.

Više informacija o programu i festivalu potražite ovdje

Izvor: TFF

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.05.2014