Okupacija u jednoj slici | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Okupacija u jednoj slici

Švedski ured europske mreže kulturnih centara Trans Europe Halles obavijestio je javnost o vojnoj okupaciji prostora kulturnog centra Izolyatsia na istoku Ukrajine.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Izolyatsia

  • A
  • +
  • -

Izolyatsia, neprofitna nevladina organizacija čiji je kulturni centar smješten u iznajmljenom prostoru bivše tvornice izolacijskog materijala u istočnoukrajinskom gradu Donjecku, osnovana je 2010. kao mjesto kreativnog susreta kulturne razmjene i društvene, ekonomske i ekološke transformacije ove postindustrijske pogranične zone. 

U ponedjeljak ujutro, 9. lipnja, prostor Izolyatsie okupirala je proruska vojna organizacija DPR (Donétskaya naródnaya respúblika) koja ilegalno upravlja gradom Donjeckim. Oko 9 ujutro skupina naoružanih separatista nasilno je ušla u prostor fondacije sa zahtjevom da se prostor preda na upravljanje DPR-u radi provođenje njihovih aktivnosti. Organizacija Izolyatsie trenutno se nalazi u egzilu u Kijevu i moli međunarodnu zajednicu i medije da prošire glas o njihovom položaju. 

Izolyatsia je tijekom godina postala središte nezavisnog kulturnog života u Donjecku te članica europske mreže kulturnih centara Trans Europe Halles koju su osnovali umjetnici i građani, a okuplja 70 članica u 28 zemalja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.06.2014