Okupljanje nezavisne scene Srbije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Okupljanje nezavisne scene Srbije

Mreža udruga i inicijativa "Nezavisna kulturna scena Srbije", koja okuplja aktere vaninstitucionalne kulture iz cijele zemlje, nastavlja svoj razvoj razmjenom znanja i iskustava s kolegama i

  • A
  • +
  • -

Mreža NKSS, koju čini više od 70 organizacija i inicijativa iz Srbije, predstavlja pionirski pokušaj okupljanja nezavisnih aktera na nivou cijele zemlje. Prva konferencija NKSS održana je u lipnju 2010. u Beogradu, a nakon druge, održane sredinom siječnja ove godine u Zrenjaninu, potpisan je i Protokol o suradnji s Ministarstvom kulture, kojim je potvrđen doprinos NKSS-a općem interesu u kulturi te predviđen mehanizam za poboljšanje položaja tog sektora, kao i za nastavak dijaloga s nadležnima. Na konferenciji u Zrenjaninu utvrđena je strategija djelovanja, izabran privremeni Izvršni odbor, koji čine organizacije iz Beograda, Niša, Novog Sada i Zrenjanina.

Predstavnici organizacija aktivno uključenih u razvoj mreže 1. i 2. travnja sudjeluju na radionici u beogradskom Kulturnom centru Rex, koju vodi Emina Višnić, ravnateljica Pogona, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. Cilj radionice je analiza trenutne situacije u razvoju mreže NKSS i definiranje okvira za daljnji razvoj unutrašnje strukture i društvenog djelovanja. Konkretni ciljevi radionice su upoznavanje sudionika i njihovih očekivanja i motiva, evaluacija trenutnog stanja, (re)definiranje mreže i njezinih ciljeva za trogodišnji period te upoznavanje s praksama u Hrvatskoj i Evropi.

U radionici sudjeluju predstavnici 20 udruženja i inicijativa - UA Zrenjanin, Napon iz Novog Sada, Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope iz Niša, Klupče iz Zrenjanina, Milenijum iz Kragujevca, Generator iz Vranja, Asocijacija mladih iz Kruševca i Elektrika iz Pančeva, te beogradske organizacije Stanica - servis za savremeni ples, Kulturni front / KC Grad, Remont, Rex, Mimar, Kontekst, SEEcult.org, ZMUC, Liceulice / Smart, Građanske inicijative, Hopla i Treći Beograd.

Koordinatori i organizatori radionice su Dušica Parezanović (Rex), Marko Miletić (Kontekst), Darka Radosavljević (Remont) i Dejan Ubović (KC Grad), a organizirana je u okviru inicijative Platforma za Jugoistočnu Evropu Regionalne kancelarije programa BIFC (Balkan Incentive Fund for Culture/Balkanski fond za promociju kulture) u Ljubljani, u saradnji sa NKSS.

Izvor: SEEcult

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 01.04.2011