Okvir je slika | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Okvir je slika

Taylor Holland američki je umjetnik čiji radovi nastaju istraživanjem spone tehnoloških domena i fizičke stvarnosti.

11.09.2016 - 31.10.2016 , Pula - Galerija Singular

Otvorenje izložbe Fra[mes] Taylora Hollanda je u nedjelju, 11. rujna u 20 sati.

Koristeći kompleksno umijeće tradicionalne izrade okvira u kontekstu suvremene umjetnosti, starinski okviri su ispunjeni njihovim vlastitim sadržajem pomoću prilagođenih kalupa, koji su stvoreni pomoću digitalnih procesa. Koncept za projekt nastao je tijekom učestalih posjeta muzeju Louvre u Parizu, gdje je umjetnik naučio cijeniti zadivljujuće ukrasne karakteristike antiknih okvira, te počeo istraživati ideju transformacije podcijenjene umjetnosti izrade okvira iz njihove konvencionalne upotrebe ukrasa u likovnu umjetnost. Proces počinje s izborom nekog starinskog okvira koji će se koristiti za stvaranje umjetničkog djela. Okviri dolaze iz privatnih kolekcija posredstvom aukcijskih kuća. Okvir je onda fotografiran te je primijenjen računalni algoritam, iz kojeg proizlazi organska, renderirana bit mapa koja se koristi kao vodič za stvaranje trodimenzionalnog rada. Zatim se izrađuju  komadi prilagođeni kalupima, koji repliciraju ukrase okvira. Komadi iz kalupa sastavljeni su kao puzzle pa spojeni, pozlaćeni, polirani i rastreseni kako bi bili vizualno kompatibilni sa samim okvirom. Konačno, umjetničko djelo je instalirano u okvir kako bi kompozicija bila upotpunjena.

Rezultat je originalno, jedinstveno, meta-vizualno djelo koje usko aproksimira izvorni digitalni model i objedinjuje okvir i unutrašnjost umjetničkog djela. Za izradu djela, umjetnik usko surađuje s timom iz Sainthill Lijsten, radionom za izradu okvira u Haarlemu, Nizozemskoj, čiji su klijenti galeristi, kolekcionari i muzeji kao što su Rijksmuseum i Van Gogh muzej u Amsterdamu, te Orijentalist Muzej u Dohi, Kataru.

Holland živi i radi u Parizu, gdje predaje na Design Faculty, Paris College of Art / Parsons - Paris School of Art and Design. Radovi iz ciklusa Fra[mes] su izlagani u SAD-u, Francuskoj i Nizozemskoj, te objavljeni u brojnim međunarodnim publikacijama. 

U Galeriji Singular do 31. listopada će biti izloženo njegovo djelo Louis XV Frisbee (V3).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.09.2016