Olakšan pristup građi | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Olakšan pristup građi

Projekt prikupljanja i digitalizacije tekstova i dokumenata Praxisa i Korčulanske ljetne škole omogućio je njihovu dostupnost širokoj javnosti.

Piše: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

Praxis i Korčulanska ljetna škola okupljali su nabolje domaće i strane filozofe i sociologe, a u svijetu su cijenjeni zbog kritičkih i plodonosnih rasprava, prvenstveno propitivanja marksističke ideje i zahtjeva za "kritikom svega postojećeg". Digitalizacija časopisa i dokumenata proizašlih iz Škole pokrenuta je 2014. godine, pedeset godina od njihova pokretanja i četrdeset od gašenja. 

Praksisovac i umirovljeni profesor ekonomije Ante Lešaja pokrenuo je prikupljanje materijala, kako kaže, ne da bi "muzealizirao" ovo produktivno razdoblje jugoslavenske filozofske i sociološke misli, nego s ciljem olakšavanja dostupnosti osnovne građe, izvornih tekstova i dokumenata za istraživačke potrebe: "Dominirajuća politika isključivosti 1990-ih u Hrvatskoj, ali i u ostalim osamostaljenim djelovima Jugoslavije, kao dio i rezultat radikalnog socijalnog prevrata, također je bio jedan od razloga da ustrajem u prikupljanju i dokumentarističkom sređivanju građe".

Lešaja je također autor djela Knjigocid - uništavanje knjiga u Hrvatskoj u kojem govori o fenomenu otpisa i uništavanja knjiga u devedesetima kada je iz hrvatskih knjižnica otpisano 2,8 milijuna djela koja su uklonjena zbog ćiriličnog pisma, ekavice ili ljevičarskog sadržaja.

Digitalizaciju ove iznimno važne građe koja je bila disperzirana i stoga teško dostupna široj javnosti, proveli su Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta (MAMA) te Nikola Mokrović, Jana Hodžić, Ivan Zidarević i Josip Humjan iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću. Arhiva obuhvaća sva izdanja svih edicija Praxisa, sve brojeve časopisa Pogledi i nekolicinu zbornika koji su utrli put Praxisu, službene dokumente časopisa i Škole, članke iz znanstvene periodike i medija u kojima je riječ o Praxis orijentaciji te izbor obimnijih radova koji o njoj govore.

Objavljivanjem ove digitalne zbirke želi se potaknuti daljnje prikupljanje materijala relevantnih za proučavanje Praxis orijentacije, a objavljenoj građi možete pristupiti na njihovoj službenoj stranici.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.10.2015

VEZANE VIJESTI

Otočka kulturno-informacijska mreža

Mreža kulturnih institucija kor::net pokrenula je u 2014. godini niz akcija kojima je cilj promišljati nove modele otočke kulturne politike.

U obranu javne knjižnice

Piše: Matija Mrakovčić

U novosadskom Omladinskom centru CK13 održan je dvodnevni program posvećen razmatranju suvremenih praksi arhiviranja znanja i umjetničke građe na internetu.

Kolektivno sjećanje izazova i borbi

Piše: Matija Mrakovčić
"U aktivaciji memorija javne knjižnice nalazi se ključ borbe za zajedničko upravljanje zajedničkim resursima". Izložba i konferencija Javna knjižnica održat će se u Zagrebu početkom lipnja.