Once Upon a Time in Croatia | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Once Upon a Time in Croatia

U riječkoj Galeriji O.K. izlaže mladi umjetnik Petar Đakulović.

18.11.2011 - 30.11.2011 , Rijeka - Galerija OK

Predgovor izložbi napisao je povjesničar umjetnosti Branko Cerovac: “Riječki slikar Petar Đakulović, venecijanski đak, u poslijednje dvije godine predstavlja se riječkoj publici ironično "realističkim" slikama na kojima križa, spaja, prelama motive i znakove odabrane iz foto albuma stare Rijeke (Fiume / Sušak između prvog i drugog svjetskog rata, prije kapitulacije fašističke vlasti i stvaranja jedinstvene poratne Rijeke), ali i s fotografskih snimki, razglednica i ilustracija novijeg datuma, s vizurama kupališta, kupača, igrača picigina, urbanih šetačica i riječkih ulica s parkiranim ili pokrenutim automobilima (bilo novim bilo oldtajmerima). U tako impostiranu tematiku nerijetko ubaci neku pomalo uznemirujuću, začudnu vedutu, za koju nam treba trenutak zastoja i analize prizora da utvrdimo kako to nikako ne može biti neka riječka plaža (iako...) jer je preprostrana, „kalifornijska“, „brazilska“ ili tako nekako. U kontrastu s „kapitalističko – realističkim“ uljima ili akrilicima na platnu (pod utjecajem Pop – Art slikarstva i njemačkog Kapitalističkog Realizma iz 60-ih i 70-ih) u postav ove izložbe ubacili smo i nekoliko satiričnih „portreta“ itekako prepoznatljivih likova s domaće, hrvatske, političke scene ("Bandić – Pinokijo“,primjerice), koje neumitno srećemo svakodnevno u našem vizualnom okolišu, od gradskih ulica do kupališta, zajedno s ljepoticama s reklamnih plakata. Postupcima manirističke multiplikacije, simetričnog udvajanja u diptihe, komponiranja u formi igraćih karata, sa zrcalnim efektima, s izrezima u obliku djeteline s četiri lista, skraćenjima, rastezanjima,uvećanjima,  anamorfozom, degenerativnim anomalijama „realistički“ naslikanih figura, dijelova njihove anatomije, lica, izraza, boje tena, ova izložba Đakulovićevih slika u K.U.N.S.-ovoj Galeriji OK duhovito se nadovezuje na prethodnu Bilo jednom u Rijeci postavljenu 2010. u istom prostoru na Sušaku.”

Petar Đakulović (Rijeka, 1980.) Akademiju likovnih umjetnosti u Veneciji završio je 2009. godine. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama te je dobitnik nekoliko nagrada.

Izložba Once Upon a Time in Croatia bit će otvorena 18. studenog u 21 sat u riječkoj Galeriji O.K. Otvorenje će glazbeno popratiti kvartet obitelji Veljak.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 16.11.2011