Oni sami vlastito su sredstvo | kulturpunkt

Najave Festival

<

Oni sami vlastito su sredstvo

21. FAKI donosi izvedbe u kojima izvođači/ce nisu samo osobe koje svojim vještinama komuniciraju s publikom, već fizičko tijelo koje u komunikaciji s prostorom započinje performans.

22.05.2018 - 27.05.2018 , Zagreb - AKC Medika
  • A
  • +
  • -

Festival Alternativnog Kazališnog izričaja (FAKI) u svojem 21. izdanju bavi se fizičkim teatrom, lišenim generalizacija i stereotipa, oslobođenim kategorizacije i višeznačnih imena za jednu te istu stvar. U koraku sa suvremenim tendencijama u kojima tehnologija preuzima mnoge aspekte rada živog čovjeka, na kazališnim daskama ljudsko tijelo je i dalje jedinstvena pojava koju se teško može zamijeniti ili nadomjestiti. Autori/ce koji/e stvaraju ovogodišnji FAKI - kao izvedbeni jezik koriste pokret, a ljudsko tijelo je njihova polazišna točka i najznačajniji instrument ekspresije dihotomije želje i volje, strasti i razuma, razumijevanja i gubljenja u značenjima neverbalnih performansa.

U prisutnom trenutku sadašnjosti, gdje se sve informacije sažimaju i plasiraju što brže bez zadržavanja na određenim segmentima, gdje slika, video i zvuk putuju brže od poziva, postaje gotovo radikalno tražiti, pronaći i postavljati na scenu predstave i performanse koji zahtijevaju ne samo vrijeme za pripremu, izvedbu i promatranje nego i jednu posebnu vrstu pažnje kako bi njihov sadržaj mogao biti usvojen i prezentiran, ovom prilikom - u karakterističnom prostoru postindustrijskog kulturnog centra.

Od 22. do 27. svibnja putem 7 izvedbi u prostorima AKC Medika (Filmski studio, DZIU) FAKI predstavlja izvedbenu platformu nezavisnih, putujućih kazališnih narativa koji djeluju izvan institucionalnih okvira razvijajući prostor za osebujne izričaje koji počivaju na margini. Šest autorskih predstava i jedna rezidencijalna premijera jezgra su ovogodišnjeg festivala, uz svakovečernja druženja s umjetnicima/cama nakon samih izvedbi. Ove godine na pozornici nas iščekuju izvedbe iz Turske, Čilea, Njemačke, Austrije, Armenije, Italije, Brazila, Švicarske i Srbije u kojima glumci/ice, plesači/ce i izvođači/ce nisu samo osobe koje svojim vještinama komuniciraju s publikom, već fizičko tijelo koje u komunikaciji s prostorom Medike započinje performans; oni sami vlastito su sredstvo, na kojemu rade i pomoću kojega rade – živi instrument stvaranja izvedbenih kreacija.

Ulaz na sva događanja besplatan je.

Cjeloviti program je moguće pogledati ovdje.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.05.2018