Oni su među nama | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Oni su među nama

Grupna izložba u Ljubljani pod nazivom Drugačiji svjetovi predstavlja radove jedanaest mladih fotografa iz regije Zapadnog Balkana.

Pripremila: Matija Mrakovčić

Eva Šuštar, Among Us, 2015, FOTO: Photon

  • A
  • +
  • -

Natječaj za radove raspisao je Centar za suvremenu fotografiju Photon iz Ljubljane. Natječaj nije imao strogi tematski okvir već se oslanjao na interdisciplinarni i kreativni pristup, želeći predstaviti najnovije tendencije suvremenih fotografskih praksi u regiji. 

Izložba je dio inicijative pod nazivom Mlada suvremena fotografija koja vrednuje i potiče rad mladih, još neetabliranih generacija umjetnika i fotografa do 35 godina starosti. Treće izdanje natječaja pod nazivom Drugačiji svjetovi istražuje teme različitosti, odgovornosti i kritičkog promišljanja, a umjetnici dolaze iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Izlažu Maša Bajc, Ivan Dorotić, Iztok Klančar, Petra Mrša, Marina Paulenka, Driton Selmani, Mitar Simikić, Marko Stojanović, Lana Stojićević, Eva Šuštar i Mihailo Vasiljević.

Izložba će biti postavljena u Centru za suvremenu fotografiju Photon i Kinu Šiška, a radove je izabrao međunarodni žiri u sastavu Miha Colner (kustos u Photonu), Susanne Gamauf (direktorica bečke Fotogalerije) i Gabriella Uhl (nezavisna kustosica i predavačica iz Budimpešte). Žiri je od stotinu prijava trebao odabrati deset najboljih radova, no izabrali su ih jedanaest.

Izložba će biti otvorena 30. studenog, a može se pogledati do 11. prosinca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.11.2015

VEZANE VIJESTI

U novom kontekstu

Međunarodna grupna izložba Copy Paste predstavlja izbor radova umjetnika i fotografa koji koriste postojeća djela kao početnu točku svog rada.

Proces koji je promijenio čitavu regiju

U Beču će se predstaviti regionalna istraživačka i kustoska platforma Aftermath, projekt istraživanja suvremene fotografije i njezina odnosa s krajolikom.

Bivši obični građani

Regionalnu izložbu Ex-ordinary koncipirali su, kreirali i realizirali kustosi i umjetnici iz sedam gradova bivše Jugoslavije.