Onkraj kritike | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Onkraj kritike

Kean Birch u knjizi We Have Never Been Neoliberal ukazuje što svakodnevni kritičari suvremenog kapitalističkog društva ne naglašavaju dovoljno.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: superheronamedtony

  • A
  • +
  • -

Od početka svjetske gospodarske krize 2008. godine veoma se glasno artikuliraju stavovi protiv neoliberalnih doktrina koje su potpomogle krahu slobodnog tržišta, pri čemu kritičari ističu da je do krize došlo zbog sustavnog provođenja neoliberalnih praksi koje su utvrđene 1970-ih i 1980-ih godina prošlog stoljeća. Kada pogledamo aktivističke prakse u vremenu krize, neoliberalizam je jedan od prvih naslovljenika, što je dovelo do toga da sam termin postane od velike važnosti za bilo kakvu smisleniju kritiku suvremenog kapitalističkog društva. 

Kean Birch u svojoj knjizi We Have Never Been Neoliberal: A Manifesto for a Doomed Youth ističe da postoji jedan bitan aspekt koji se rijetko pojavljuje u pokušajima kritike neoliberalnih ideja i praksi. Odnosno, promatrajući ekonomije SAD-a i Velike Britanije Birch zaključuje kako ove zemlje nisu savršeni primjeri zastupanja neoliberalnog kapitalizma jer u suštini ne slijede neoliberalnu recepturu. Raskorak između teorije i prakse pokazuje kroz istraživanje proturječnosti u područjima monetarne politike, prevladavajuće prakse monopolizma te financijalizacije. 

Usto, kao što i podnaslov knjige ukazuje, Birch ispisuje i manifest za ugroženu mladež u kojem zastupa tezu da bi oni zahvaćeni "američkim" modelom financiranja višeg obrazovanja trebali naprosto prestati sudjelovati u stvaranju dužničkog sustava kroz odbijanje plaćanja bilo kakvih kredita i kamata. Unatoč tome što se knjiga uže većinom bavi američkim i britanskim primjerima, kroz isticanje da je neoliberalna fantazija sve osim održiva, prozivanje korporativnog monopolizma te izostanka političke volje za intervencijom u kritičnim trenucima, Birch ocrtava širu sliku suvremenog društva u kojemu kapital ima prvu i zadnju riječ.

Kean Birch predaje na sveučilištu York u Torontu, a u svom radu fokusira se na restrukturiranje i transformaciju ekonomije, tehnologije, znanosti i okoliša. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 30.03.2015

VEZANE VIJESTI

Izlet u iracionalno

Piše: Tomislav Žilić

Novi, 52. broj e-flux časopisa posvećen je problematiziranju neoliberalnog kapitalizma.

Stanovanje ludom radovanje

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od stambenih politika, preko Dresdena i Pegide, do (ponovno) najavljene reforme obrazovnog sustava.

Kulturno iznimna trgovina

Piše: Matija Mrakovčić
Europski je parlament prihvatio rezoluciju o izuzeću kulturnih i audiovizualnih usluga iz pregovora o TTIP-u, no Vijeće je zaključilo da ta odluka može biti predmet revizije.