Onkraj naše mogućnosti percepcije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Onkraj naše mogućnosti percepcije

Peto izdanje Touch Me Festivala nosi naziv Nevidljivo koje nas okružuje, a kustoski ga je osmislila voditeljica Arts at CERN programa Mónica Bello.

09.12.2017 - 30.12.2017 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)

Touch Me Festival: Nevidljivo koje nas okružuje nastavak je suradnje KONTEJNER-a i umjetničkog programa vodeće znanstvene institucije za čestičnu fiziku Arts at CERN. Nakon zagrebačkog izdanja festivala, održanog u listopadu ove godine, udruga KONTEJNER i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka predstavljaju selekciju prezentiranih radova u Rijeci. Međunarodna izložba održat će se od 9. do 30. prosinca 2017. u novoj zgradi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u bivšoj tvornici Benčić.

Inovativno prožimanje znanosti, umjetnosti i tehnologije okosnica je međunarodnog festivala Touch Me koji se od 2005. održava svake tri godine u organizaciji udruge KONTEJNER iz Zagreba. Dosadašnja festivalska izdanja otvorila su teme poput zloupotrebe inteligencije, energije i informacije, pojma vremena i četvrte dimenzije, imperativa užitka i hedonizma, predstavljajući pritom neke od najaktualnijih novomedijskih radova svjetske i lokalne umjetničke scene.

Peto izdanje Touch Me Festivala nosi naziv Nevidljivo koje nas okružuje, a kustoski ga je osmislila Mónica Bello, španjolska kustosica s rezidencijom u švicarskom CERN-u i voditeljica Arts at CERN programa. Naziv implicira skrivene događaje, pojave i fenomene van ljudskih perceptivnih mogućnosti. Među najintrigantnije takve pojave spada tamna tvar – tajanstvena supstanca koja sačinjava većinu materije svemira. Nevidljivo koje nas okružuje promišlja tamnu tvar kao metaforu i simbol ljudskih granica te ograničenosti naše percepcije, znanja i doživljaja stvarnosti. Kako skrivene pojave istražiti putem znanosti, a kako putem umjetnosti te na koji način zamisliti nešto što postoji onkraj naše mogućnosti percepcije samo su neka od pitanja na koja će festival pokušati odgovoriti.

Izložba se otvara u 20 sati

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.12.2017