Ono što nas povezuje | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Ono što nas povezuje

Petnaestak godina nakon useljavanja u prostore bivše vojarne K. Rojc u Puli, Savez udruga Rojca objavljuje Veznik, novine posvećene dinamičnom društvenom, kulturnom i aktivističkom ži

  • A
  • +
  • -
Zgrada Rojc, kao i udruge koje u njoj djeluju, postali su nadaleko cijenjen pozitivan model za uspješan oblik društvenog centra u kojem se nalaze udruge ali i druge organizacije građana. Iako se udruge pojedinačno razvijaju i jačaju te obogaćuju svoje programe postoje i prepreke ozbiljnijem razvoju zgrade ako ju mjerimo prema  standardima razvijenih i demokratskih društava, što Pula ima kapacitete da postane.

Ono što se čini ključnom preprekom razvoju civilnog društva u Rojcu, misle u Savezu udruga Rojca, razumijevanje je drugoga i drugačijega za što je ponekad potrebno napraviti iskorak iz vlastite zone sigurnosti i stečenih privilegija. Upravo razumijevanje drugoga može dovesti do većeg poštovanja, ali i veće odgovornosti unutar jednog ovakvog društvenog centra.

Upravo nedostatak bolje komunikacije uzrok je i nedostatku većeg broja zajedničkih programa i proizvoda. Ove bi novine, makar i na mikrorazini, trebale napraviti pozitivni pomak u tom smjeru te omogućiti kako korisnicima zgrade, tako i žiteljima Pule da "upoznaju ali i razumiju svog susjeda". Zbog svega rečenog prijedlog Saveza za pokretanjem zajedničkih novina objeručke je prihvaćen s velikim entuzijazmom, što je to bio logičan nastavak ranijih projekata o Rojcu.

Savez udruga Rojca osnovan je kako bi poticao upravo zajedničke programe  i jačao okvir zajedničkoga u Rojcu. Osim internetske stranice, zajedničkih akcija, uređenja zajedničke prostorije i izdavanje novina jedna je od ideja koju je Savez predvidio u svojim aktivnostima. Na taj se način želi prezentirati aktivnosti udruga iz Rojca, ali i progovoriti o nekim važnim temama. 

Produkciju Veznika na sebe je preuzela udruga Metamedij. Produkcija uključuje dizajn i grafičku pripremu koju je osmislio Vjeran Juhas te osmišljavanje tema i pisanje članaka za što su zaslužni novinari suradnici Metamedia seta, neprofitnog medijskog projekta udruge Metamedij, a kojeg čine Vlasta Vujačić, Marina Puh, Svetlana Stojanović i novinari Rojcneta Irena Burba i Boris Milojević te urednik novina Marino Jurcan.

Što se tiče financiranja novina, ono je omogućeno kroz projekte udruge Metamedij, specifično projekata "Made in Rojc" kojeg financira Ministarstvo kulture RH te "Kreiraj i u zdravim navikama uživaj" kojeg financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te dijelom i institucionalnom potporom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. 

Novine su objavljene u 2000 primjeraka, besplatne su i mogu se preuzeti na porti u Rojcu, odnosno zatražiti putem elektroničke pošte. Novine će izlaziti kvartalno. 
Izvor: Metamedia
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.08.2011