Operacija:grad | kulturpunkt

Kulturoskop Tekst

<

Operacija:grad

Life boat (unutar festivala Touch me)
Manifestacija "Operacija:Grad" u bivšem je tvorničkom kom

Tekst preuzet od
  • A
  • +
  • -

Paintball by numbers (The Amateurs, New York)

Kako novim sadržajima udahnuti novi život napuštenim i zapuštenim objektima središnja je tema do sada najvećega projekta zagrebačke nezavisne kulturne scene koji traje od 8. do 17. ovog mjeseca. Manifestacija "Operacija Grad" u bivšem je tvorničkom kompleksu «Badel» okupila 26 neprofitnih udruga, umjetničkih organizacija i neformalnih inicijativa koje organiziranjem više od 70 događaja u 10 dana žele položiti pravo na javni prostor i pokazati svoje pune kapacitete.
Pokriven je doslovno čitav spektar kulturne proizvodnje – od izložbi, perfomansa i instalacija, preko kazališnih predstava, filmskih, književnih, i glazbenih programa, pa do edukacije o novim medijima i infrastrukturnom razvoju vaninstitucionalne scene. Pod motom "Otvoreno radi preuređenja" «Operacija Grad» ponovno aktualizira problematiku crnih točaka grada – atraktivnih prostora koji su zbog nemara ili pretvorbe društvenog u privatno vlasništvo ostali zaboravljeni ili neiskorišteni. Ujedno je to i nastavak je javnih rasprava koje je proljetos inicirala scena nezavisne kulture i kulture mladih kroz koje je, među ostalim, zatraženo rješavanje njihova prostornog problema. Predstavnica jednoga od nositelja «Operacija Grad» udruge Blok – Emina Višnjić podsjeća na rezultate spomenute kampanje: «Taj je proces završio potpisivanjem deklaracije od strane svih tada vodećih političkih stranaka u Zagrebu, a među njima i stranka koja sada upravlja gradom i čovjek koji je sada gradonačelnik. U deklaraciji je među 10 različitih mjera bila navedena i ona koja se odnosi na otvaranje centra za nezavisnu kulturu i mlade».
Grad koji je vlasnik kompleksa Badel ispunio je obećanje– barem za vrijeme trajanja Operacija Grad prostor je ustupljen udrugama, a ishod i trajno rješenje ovise o rezultatima projekta, ali i političkim odlukama.. Za potrebe «Operacije: Grad» nekadašnje hale i dvorišta «Badela» očišćene se i osigurane, a razvučeno je i više od 2 kilometra električnog kabela, koji ondje i ostaje za daljnju upotrebu. Iako se za sada radi o improvizaciji, i ovi inicijalni pomaci omogućit će da kompleks Badel nastavi ugošćivati razna zanimljiva događanja i nakon završetka aktualne manifestacije. Već ovih dana u prostorima industrijskog kompleksa na uglu Šubićeve i Martićeve ulice bit će simuliranja potresa, oslikavanja murala pomoću opreme za paintball, održat će se reality show čije su zvijezde ovce, talijanski angažirani umjetnici emitiranjem ulične televizije ubacit će se u eter... Upravo su spomenuti programi, koji će sigurno izazvati i šire reakcije, dio dva međunarodna festivala koji se održavaju u sklopu Operacija Grad. O prvom, koji je zapravo još jedan nastavak već tradicionalnog Urbanog festivala, detalje donosi selektorica Vesna Vuković: «Odabrani radovi ciljaju na neposredni industrijski okoliš, na povijest prostora, na njegovu moguću transformaciju, kao i na društveno-politički kontekst, te otvaraju moguće strategije otpora dominantnim društvenim praksama. Na otvoreni natječaj stiglo je preko 300 radova među kojima smo odabrali njih 10».
A o temi drugoga festivala nazvanog «Touch me»- selektorica Sunčica Ostojić: «Izabrali smo temu zloupotreba inteligencije, koja je vrlo široka, međutim u okviru te teme smo se fokusirali na dva glavna motiva. Prošli smo od dvostrukog značenja termina «intelligence» u engleskom jeziku koji se s jedne strane odnosi na informacije i nadzorne službe, a s druge na inteligenciju kao mentalnu osobinu».
Svi programi «Operacije: Grad» do sada su odlično prihvaćeni: tijekom vikenda bivšu su tvornicu posjetile stotine posjetitelja, a najčešća reakcija bila je «Ne mogu vjerovati da Zagreb ima tako nešto».
 

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 30.09.2005