Opet te feministice! | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Opet te feministice!

BeFem, festival feminističke kulture i akcije, održava se u Beogradu već četvrtu godinu za redom.

  • A
  • +
  • -

Festival BeFem, koji se ove godine održava 1. i 2. prosinca, promovira ideje i politike feminizma poticanjem uključenja djevojaka i žena u rad scene, kako bi dale vlastiti doprinos u re/konstrukciji stvarnosti. Festival nastaje 2009. godine kao potvrda kontinuiteta feminističkoga djelovanja na ovim prostorima, istovremeno otvarajući nove prostore za akciju putem dijaloga i inicijativa feminista i feministkinja različitih povijesti, a ove godine donosi raznovrstan kulturno-aktivistički, filmski i glazbeni program te nekoliko važnih tribina.

Tribina pod nazivom Novi Entuzijazam: Uradi Sama obrađuje pitanje ekonomske krize koja, uslijed nedostatka novčane potpore kulturnim sadržajima, zahtijeva snalažljivost i inovaciju u planiranju i organiziranju pojedinaca i grupa u društvu koje nije uvijek otvoreno i spremno za optimizam tipa uradi sam. Tribina pod nazivom Čemu još politika?, razmatra Paradu ponosa kao politički događaj koji preispituje i destabilizira dominantne patrijarhalne, konzervativne i nacionalističke pretpostavke. Pitanja što je to postjugoslavenska književnost i što je to postjugoslavenska lezbijska književnost, postavit će se na tribini pod nazivom Pristojan život. Na tribini pod nazivom Ženski otpor - feminizam protiv fašizma razgovarat će se o smislu mirovnog aktivizma u regiji u sadašnjem trenutku, feminističkim odgovorima na posljedice fašizma i nacionalizma u postjugoslavenskim društvima te kako su se antiratna djelovanja i strategije mijenjale od devedesetih godina, a kako otpori izgledaju danas.

Radionica/intervencija Rodno čitanje grada trajat će koliko i sam festival. Bit će istražene rodne regulative koje određuju svakodnevni život, način kretanja, oblačenja, govorenja, te će ta ista pravila biti preispitana u javnome prostoru Beograda. Rezultati intervencije bit će vidljivi po završetku festivala. Na radionicama će se diskutirati o feminističkom medijskom izvještavanju i novinarstvu koje kritizira norme, o tome kako i u kojoj mjeri feministice u svojim analizama muškog nasilja nad ženama ne samo da zanemaruju sveprožimajuće patrijarhalne strukture već iste koriste da bi opisale tu pojavu te o umjetnosti i aktivizmu kao sredstvima kojima se mogu graditi moguće budućnosti.

Tijekom jednodnevnog laboratorija, kolektiv Red Min(e)d predstavit će prethodne The Bring In Take Out Living Archive edicije održane u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beču te pokrenuti javnu diskusiju o odnosu između emancipacijskih politika feminizma i suvremene umjetnosti u postjugoslavenskom vremenu i prostoru kao mjestu prelamanja i spajanja društvenih procesa i svakodnevnih praksi. Bitter Bitch, kazališni projekt inspiriran istoimenom knjigom švedske spisateljice Marie Sveland, predstavit će grupu autora koji se upoznavaju sa šarenim svijetom ograničenja scenskih konvencija, poput podijeljenosti jezika izvođačkih umjetnosti, dramaturgije znakovne prenatrpanosti odnosno praznog prostora i dosade, te s pitoresknim i veselim konvencijama klasnog patrijarhalnog društva u kojem žive. Bit će predstavljeni filmovi i rad Sasche Fülscher, Dane Budisavljević, Bitte Andersson te švedskog feminističkog filmskog projekta Doris film. Le Zbor će koncertom zatvoriti ovogodišnji BeFem. Točan raspored događanja pronađite ovdje, a popis i biografije sudionica, umjetnika i aktivista festivala ovdje. Ulaz na sva festivalska događanja besplatan je.

Nedavno je na tribini Razotkrivanje u ZKM-u gostovala Đurđa Knežević, čiju smo knjigu eseja najavili, prilikom koje je rekla da feminizam danas nije ni bolji niti gori od onoga što se događa u društvu te dodala da je najveći problem raznih aktivističkih skupina, od mirotvoraca do feministica, nedostatak međusobnog dijaloga. Uz aktualni Vox Feminae, u regiji postoji nekoliko inicijativa koje svojim radom i angažmanom potiču diskusiju o potrebi da se borba za prava nevidljivih društvenih skupina učini vidljivom.

A zašto (opet) te feministice? "Koliko se god činilo da je borba za ženska i manjinska prava pitanje koje je riješeno još u drugoj polovini dvadesetog stoljeća, svakodnevna praksa pokazuje da su čak i društva tzv. zapadnoeuropske demokracije daleko od pravednosti i istopravnosti kad je o spolovima riječ. U Hrvatskoj su žene u još lošijem položaju, bez obzira na zakonske stečevine. Problemi s kojima se susreću na poslu, u javnom životu, a ponajviše u četiri zida često su prešućeni ili se o njima piše tek sporadično i prigodničarski".

KP / BF / Na fotografiji: ACT Women

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.11.2012