Opsesivno bilježenje svakodnevice | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Opsesivno bilježenje svakodnevice

Izložba Arhiv pogleda donosi fotografije Tomislava Turkovića u čijem su fokusu obični prizori svakodnevnog života kojima se autor neprestano vraća. 

02.06.2018 - 16.06.2018 , Koprivnica - AK Galerija

U subotu, 2. lipnja, u koprivničkoj AK galeriji s početkom u 20 sati otvara se izložba Tomislava Turkovića pod nazivom Arhiv pogleda.

Izložba po prvi put donosi presjek fotografskih radova autora nastalih u razdoblju od 2005. do 2018. godine. Sve fotografije su nastale mobitelom te donose svakodnevne prizore iz umjetnikova života koje on revno, možemo reći i opsesivno bilježi na dnevnoj bazi. Fotografije su objavljivane na društvenim mrežama, a na ovoj izložbi ih Turković po prvi puta izlaže u galerijskom prostoru.

Kako stoji u tekstu predgovora Tanje Špoljar, "Turković ima nezaustavljiv nagon da snima na tisuće fotografija, da zabilježi fragmente narativa koji će možda jednog dana činiti cjelinu, jednom kada se arhiv zatvori, kada dobije smisao i otkrije (sam) svoju svrhu. U njegovom pogledu nema ravnodušnosti, tu je uvijek i svaki dan iznova prisutno čuđenje kao da prvi puta vidi svijet oko sebe, a fokus se neprestano vraća na obične prizore u kojima vidi začudne i čudesne situacije, asocijacije, uzorke, vidi ih svugdje oko sebe i ne može ih propustiti". 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.06.2018