Organ Vida | kulturpunkt

Najave Festival

<

Organ Vida

Peti Međunarodni festival fotografije okupit će najbolje fotografe iz cijelog svijeta.

16.09.2013 - 21.09.2013 , Zagreb - Više lokacija

Organ Vida održat će se od 16. do 21. rujna u Galeriji Bačva (HDLU), kinu Europa, AKC Medika, Studiju dizajna i Tvornici Katran.

Na natječaj za dokumentarnu fotografiju na temu Prostori pristiglo je 390 umjetničkih projekata s više od pet tisuća fotografija iz četrdeset i devet zemalja, a prema odluci međunarodnog žirija finalisti 5. Organa Vida su: Jeppe Bøje Nielsen (Danska), Kai Löffelbein (Njemačka), Sarker Protick (Bangladeš), Venetia Dearden (Velika Britanija), Asmita Parelkar (Indija), Mario Pućić (Hrvatska), Maite Caramés (Španjolska), Franky De Schampheleer (Belgija), Justin Barton (Velika Britanija) i Michele Palazzi (Italija). Njihovi umjetnički projekti bit će izloženi za vrijeme trajanja festivala u Galeriji Bačva (HDLU).

Osim finalista, Organ Vida posjetit će i trenutno dva najjača fotografska imena u svijetu: Gareth Phillips (Wales), član fotografskog kolektiva MJR iz New Yorka i međunarodno nagrađivani fotograf te Ciril Jazbec (Slovenija), fotograf koji je ove godine na najpoznatijem festivalu fotografije u Francuskoj The Rencontres d'Arles proglašen najboljim u kategoriji Photo Folio Review sa serijom fotografija Waiting to Move, s kojom je osvojio i prestižnu nagradu Leica Oskar Barnack Newcomer.

Program Artist Talk, vodstvo ovogodišnjih finalista 5. Organa Vida po izložbi Prostori, održat će se u Galeriji Bačva 17. rujna od 15 do 18 sati, Open Show Zagreb, projekcije fotografskih radova Cirila Jazbeca, Asmite Perelkar, Maite Caramés, Justina Burtona i Garetha Philipsa 19. rujna u 20 sati na livadi HDLU-a, a razgovor s umjetnicom Mašom Bajc na temu Osjećaj prostora 20. rujna u kinu Europa s početkom u 19 sati.

Na 5. Međunarodnom festivalu fotografije održat će se i tri radionice koje će voditi Saša Kralj, Isidora Nikolić i Luka Knežević-Strika te Dario Dević. Prezentacija radova s radionica održat će se u AKC Medika u subotu, 21. rujna u 19 sati.

Finaliste ovogodišnjeg 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida odabrao je međunarodni žiri u sastavu Wasif Munem (Bangladeš), Matjaž Brulc (Slovenija), Boris Cvjetanović (Hrvatska), Ivana Tomanović (Srbija) i Petra Belc (Hrvatska).

Ulaz na festival je besplatan.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.09.2013