Organ Vida 2016. | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Organ Vida 2016.

Otvoren je natječaj za 8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida na temu Otkrivanja.

ROK: 20.05.2016

Organ Vida je dvotjedni međunarodni festival fotografije koji se održava svake jeseni u Zagrebu. Okuplja mlade, suvremene međunarodne fotografe sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse te također želi potaknuti razgovore o ključnim i globalno-društveno političkim pitanjima. Interaktivnost, inovativnost, kreativnost i inkluzija su u središtu onoga što čini Organ Vida tako uspješnim festivalom - omogućujući mu da postane najveći godišnji fotografski događaj u jugoistočnoj Europi.

U okviru ovogodišnje teme Otkrivanja pozivaju se autori koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine.

"Temom Otkrivanja zadiremo direktno u politike pogleda te otvaramo pitanja o discipliniranju subjekata ali i gledatelja u čiji pogled se upisuju očekivanja i reakcije. S kakvim namjerama i kojim jezikom im pristupamo? Polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa zanima nas kako ih kroz medij fotografije suočavamo s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama.

Bilo da je odabrani fotografski jezik blizak formi izvještaja, ispovijedi ili manifesta, zanimaju nas mnogostruki pogledi na istraživanu temu te otvoreni narativi i pluralizmi reprezentacije", stoji u tekstu natječaja.

Početkom srpnja bit će objavljena imena finalista o kojima ove godine odlučuju Louise Clements (UK), Lea Vene (CRO), Simon Norfolk (UK), Philip Toledano (UK/USA), Donald Weber (CAN) i Gillian Wearing (UK). Za vrijeme trajanja festivala, od 13. do 24. rujna 2016. godine, deset najboljih projekata izložit će se na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu, u suradnji s Kulturom promjene SC, dok će drugih deset pohvaljenih projekta biti prikazano na velikoj projekciji na javnim površinama.

Rok prijave je 20. svibnja.

Detalje natječaja potražite na službenim stranicama festivala.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 28.04.2016